Седмицата

Референдум в действие

urnaМария Галчева

Още от лятото в общественото пространство започна да се върти въпросът за провеждане на местен референдум. Тогава екип на „Самоков 365” направи интервю с кмета на общината, в което той доста открито говореше по темата за депото и за това как цепи стотинката на две и парите не достигат, за да се осъществи на практика пряката демокрация.

Тогава идеята остана да „виси”, образно казано, с аргумента, че вече е късно и че всякакви други варианти за действие са изчерпани. Строителството започна, но тази седмица като бомба падна новината, че искане за провеждане на референдум все пак е депозирано в деловодствто на общината. То е внесено от група граждани, сред които има и представители на Инициативния комитет срещу изграждане на депото.

Така, на практика, от другата седмица ще започне  събиране на подписка за провеждане на референдум с въпрос  “Трябва ли да се промени мястото, определено за изграждане на депо за отпадъци?”, след като  кметът съгласува  местата за тяхното събиране.

Съгласно закона, подписката трябва да бъде внесена в 3–месечен срок, като в зависимост от броя на събраните подписи, вариантите за развръзка в случая са два.

Ако са събрани подписите на не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на общината, референдумът се провежда, без да е необходимо решение на Общинския съвет.  Ако събраните подписи са на една десета от гражданите с избирателни права в общината, тогава Общинският съвет приема решение за провеждането на  местния референдум. Броят на необходимите подписи зависи от броя на избирателите в общината, като най-голямото възможно число  е 6500.

И в двата случая, решението, прието с местен референдум, няма да подлежи на последващо одобрение от Общинския съвет. Това на практика означава, че ако референдумът успее, строежът на депото  трябва да спре.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close