Злободневно

Референдумът и депото, развръзката – на последната сесия от мандата

GeorgiАнелия Балабанова

В рамките на няколко седмици регионалното депо за управление на отпадъците трябва да е готово. Наближаващият краен срок повдигна на дневен ред добре познати въпроси, свързани с изграждането на съоръжението. Както е известно, представителите на сформирания Инициативен комитет внесоха подписка с искане за провеждане на местен референдум. Евентуалният въпрос, който се очаква да бъде отправен към жителите на община Самоков е: „Трябва ли да бъде променено местонахождението на площадката за „Изграждане на регионално депо за отпадъци ПИ №65231.915.100 с обща площ от 327 024 кв. м. в землището на град Самоков” на общините Самоков, Костенец, Долна баня и Ихтиман?”

В момента тече едномесечен срок, в който ТД ГРАО трябва да провери подписите, а окончателната дума за това ще имаме ли първи местен референдум е на ОбС-Самоков. Развръзката – да или не на едно такова допитване се очаква на 10-ти септември, когато ще се проведе последната сесия от мандата на настоящия Общински съвет. Дотогава ще се опитаме за пореден път да претеглим плюсовете и минусите с различни гледни точки по темата.

 

Георги Хаджийски – представител на Инициативния комитет срещу изграждането на депото:

Г-н Хаджийски, ще има ли Самоков първия си местен референдум? Какво е актуалното около подписката, която внесохте?

Ние говорим за референдум още от февруари месец. Когато се обсъждаше бюджетът на община Самоков, от Инициативния комитет внесохме предложение да бъдат заделени необходимите средства, за да се проведе допитването, поради огромната обществена значимост на проблема. Нямаме отговор дали са заделени такива средства. С оглед на спестяване на общински финанси, още тогава предложихме референдумът да се проведе заедно с местните избори през месец октомври, когато няма да бъдат давани пари за представителите на съответните секционни комисии. Също така в нашето предложение имаше отделна точка, която беше свързана с това, че ако и затова няма пари ние може да отпечатаме с наши средства бюлетините за гласуване, както и протоколите, които са свързани с отчитане на резултатите. След това стартирахме процедурата за провеждане на местен референдум по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление като тръгнахме по най-сложния и труден път като Инициативен комитет. Събрахме 1000 подписа повече, отколкото са необходими по силата на съответния закон и при всички случаи очакваме Общинският съвет да насрочи дата.

Доколкото знам в момента се отстраняват някакви непълноти около лицата в списъка, така ли е?

Законът предвижда, когато има констатирани неточности от дирекция „ГРАО” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, съответният Инициативен комитет да ги отстрани в едномесечен срок. Тук се получи проблем с Общински съвет – Самоков, защото те бяха тръгнали сами да коригират съответния файл, който е изготвен по разпоредбите на съответния закон. Ние разбрахме това нещо, възразихме и в момента отстраняваме съответните неточности в подписката.

Реалистична ли ви изглежда тази идея за референдум с оглед на това, че строителството на депото е на доста напреднал етап?

Ние говорим, вече шест години, че мястото на депото не е там и като че ли напук хората, от които зависеше реализирането на това абсурдно инвестиционно намерение, действат противно на волята на гражданите на община Самоков. Още през месец декември 2010 година ние внесохме подписка, подкрепена от 5000 граждани на нашата община. Тази подписка така и потъна без да имаме никакъв отговор по нея. Водихме поредица от дела, които бяха загубени, не защото нашата кауза не беше права, а просто защото се задвижи целият възможен бюрократичен апарат, за да се противопостави на желанието на гражданите на община Самоков  да живеят на чисто и градът ни да не бъде затрупан с боклуците на целия регион.

Това, че нещата са в доста напреднал етап и строителството на депото върви към финал не обезсмисля ли евентуален референдум?

Ако гражданите на Самоков кажат ясно и категорично че не искат това регионално депо да бъде на определената площадка, винаги могат да се вземат съответните решения и да се направи нещо, което отговаря на интересите на самите хора. Не може да се правят политики, които да са в ущърб на всички нас, жителите на този град и тази община, за да може да се облагодетелстват единици от така наречената олигархия. В крайна сметка от тези девет милиона, които са предвидени по съответната оперативна програма за изграждането на депото, обикновените хора ще видим само боклуци. Парите най-вероятно ще бъдат разпределени по неведоми пътища към съответните властимащи и икономически влиятелни хора. Така че е крайно време всички ние да разберем, че политиките, които се провеждат в община Самоков трябва да бъдат насочени към интересите на всички нас, а не към единиците, от които зависи тяхното реализиране. В това е дълбокият смисъл на цялата тази инициатива, на всички наши действия, които са от началото на 2010 досега.

Има различни варианти. Първият е да се избере друга площадка, където да бъде направено регионалното депо. Ще го стопираме на нулев цикъл с този референдум и след това може да се намери друга площадка, която да отговаря на съответните изисквания на българското и европейско екологично законодателство и то да бъде построено там. Другият вариант е само самоковско сметище. Намираме по-подходяща площадка и с общински средства или със средства по други оперативни програми може да се направи само самоковско депо, само общинско депо, където ще бъдат събирани много по-малко боклуци, отколкото на предвиденото сега. Следващият вариант – от началото на 2015 г. европейските директиви са свързани с изграждане на заводи за екологично управление на отпадъците. Това е също вариант и затова нещо в Самоков се говори от 2007/2008 г. Доколкото знам са идвали хора, при това от Холандия и от Белгия, които са искали да направят завод, какъвто съществува в центъра на Виена. Напълно екологично работещ и произвеждащ от боклука топлинна и ел. енергия. Въпросното инвестиционно намерение е било отклонено. Това също е вариант – да се направи едно такова модерно съоръжение, което действително да бъде свързано и с откриване на работни места за хората в Самоков и с безотпадна преработка на тези боклуци, които ще бъдат заравяни в евентуалното ново сметище. Има различни варианти, въпрос на бъдеще е да се избере най-подходящия от тях, който да отговаря на интересите на гражданите на община Самоков.

Като представители на Инициативния комитет, имате ли самочувствието, че може да се преборите с министерствата, защото това е европейски проект и нещата са поставени на доста високо ниво?

Интересите на гражданите на Община Самоков,  чрез нашия Инициативен комитет се сблъскаха с комбинираните усилия на местната и централната власт, за да се реализира съответният проект. Към това нещо се добави и съдебната система, която също има желанието да угоди на държавната власт в стремежа да бъдат усвоявани съответните средства. Поради тази причина стана така, че изгубихме поредица от дела, които бяха свързани с оспорване на съответните документи. Тук въпросът е, че в крайна сметка и самите държавни институции в България трябва да заработят за обикновените българи, за гражданите на тази страна, защото ние сме техните работодатели. Имаме своя шанс да спечелим. С нас са всички почтени, порядъчни работещи хора от средната класа. Ние се опираме на гражданите, на общата воля за по-добър живот и точно поради тази причина не се притесняваме да се опълчим и срещу общинската власт и срещу държавната, дори и срещу съдебната система.

Чисто законово възможни ли са избори три в едно, тъй като времето доста напредна?

Да, разбира се. Това е и нашето желание. Има достатъчно време при условие,  че Дирекция „ГРАО” при Министерството на регионалното развитие и благоустройството свърши своевременно своята работа и върне съответното свое решение за валидността на подписите, които сме събрали.

Отчитате ли като свой пропуск, че на много късен етап беше сформиран Инициативният комитет?

Инициативният комитет, макар и с променящи се представители, се сформира още в началото на 2010 г. и оттогава досега той съществува. В него са влизали различни хора, които придават по-широка обществена  значимост на съществуването на една подобна неформална институция. Ние разчитахме преди всичко на обективността на решенията на съдебната система. Именно затова обжалвахме всеки един от документите, които бяха свързани с инвестиционното намерение за изграждане на депо, разчитайки, че съдебната система ще отстоява принципите на истината. Всички документи, които са свързани с това депо за отпадъци, най-вече основният  – Докладът за оценка за въздействието върху околната среда и водите съдържа фрапиращи неточности. Нито един нормално мислещ човек, да не говорим съдия от която и да е нормално функционираща държава в света, не би приел един подобен документ да залегне в основата на редица други документи, които са свързани с подобно абсурдно намерение. Ние разчитахме на това, но се оказа, че за съжаление нещата в България не са такива, каквито изглеждат. Именно затова референдумът беше крайното решение – просто гражданите да кажат дали са съгласни за реализиране на съответната политика така, както са я замислили съответните управници или искат тази политика да бъде променена. Костваше огромни усилия, енергия, време, ресурс на всички хора, включени в този Инициативен комитет.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close