Седмицата

Референдумът за депото – решение в последната минута

Last minute grunge rubber stamp on white, vector illustration
Last minute grunge rubber stamp on white, vector illustration

Анелия Балабанова

Само след броени дни, на 18-ти септември, ще бъде открит новопостроеният регионален център за управление на отпадъците в Самоков. Изпълнението на проекта предвижда депото да обслужва и съседните общини – Костенец, Ихтиман и Долна баня. Финансирането се осъществява по ОП „Околна среда”. Самата идея за изграждането на обекта предизвика редица коментари и полемики. Представителите на сформирания Инициативен комитет срещу изграждането на депото остро се противопоставиха срещу това намерение. Един от основните мотиви беше свързан с неточностите в ОВОС-а, който посочва като най-близка река не Искър, а Палакария. И ако в началото на тази дългогодишна сага основният въпрос беше дали да има или не регионален център за управление на отпадъците, с течение на времето епицентърът на събитията и предприетите действия се измести върху избраната площадка. Тя се намира само на 1 км. от с. Драгушиново и е разположена в непосредствена близост до сегашното сметище в м. Катранджия. То отдавна е с изтекъл срок на експлоатация и към момента представлява истинска екологична бомба със закъснител.

Въпросите започват да валят един след друг. Като например този защо през цялото това време /около десет години/ не са предприети никакви действия – от страна на съответните компетентни органи, на общинското ръководство, от когото и да било за неутрализирането на тази пряка и непосредствена опасност за живота и здравето на населението. Отговор и до ден днешен няма. Доста вода изтече от деня, в който тогавашният кмет Ангел Николов и неговият екип оповестиха чрез медиите заплахата от глоби и санкции за Общината, респективно за всички нас, както и драстичното увеличение на такса смет ако Самоков няма действащо депо, годно за експлоатация и отговарящо на съответните изисквания. Евентуалното му изграждане няма как да стане със собствени средства, тъй като това би било непосилно бреме за общинския бюджет. Това беше първата стъпка от трънливия път към едно условно казано добро намерение.  Условно, защото беше изпъстрено с доста алогични закономерности. Като се започне от оценката в доклада по ОВОС и се стигне до предложението за референдум, гледано от ОбС в последната минута, на последното за мандата заседание. Същият онзи Общински съвет гласувал решенията във връзка с процедурите за изграждането на депото.  Общинският съвет – настоящият и предходните, който като принципал единствен можеше да се произнесе да има или не такъв регионален център. Защо да е регион Костенец и Самоков да стои в скоби при положение, че е водеща община по проекта с осигурено външно финансиране?

Стигаме и до Инициативния комитет, който беше сформиран на доста късен етап. Поредица от дела белязаха претенциите и исканията, които неговите представители се опитаха да защитят по чисто законов път. Не успяха, но похвални се оказаха усилията на хората от Драгушиново, а и не само, да защитят себе си и своите семейства. Редно беше, а и задължително. Имаше протести, които обаче не доведоха до нищо. Много регионални и национални медии отразяваха случващото се и създалото се напрежение. Проведоха се няколко разяснителни срещи. Смениха се няколко правителства и министри идваха на крак в Самоков, за да успокояват хората.

С всеки изминал ден обаче изграждането на депото изглеждаше все по-реално. И може би при това положение по-логичното беше да се търсят варианти обектът да е максимално безопасен, включително и за водата на София. Да, ама не. Събитията тръгнаха в съвсем друга посока. Представителите на Инициативния комитет изявиха желание за първи местен референдум и да се чуе мнението на обществеността по темата. Събраха близо 4100 подписа в подкрепа на своето искане и обществена позиция по въпроса: „Трябва ли да бъде променено местонахождението на площадката за „Изграждане на регионално депо за отпадъци в землището на Самоков на общините Самоков, Костенец, Долна баня и Ихтиман”, от които коректни 3 122 – напълно достатъчно според законовите разпоредби .

Само че някъде по пътя между совалките до съдилищата и срещите във връзка с депото, за които вече стана дума, беше минало твърде много време. Обществената поръчка беше проведена с избран изпълнител на обекта – фирма „Геотехмин”. Малко след това стартира строителството, което вече е на финалната права. Относно референдума общинските съветници се произнесоха  да няма такъв. Сигурно имат своите „железни” мотиви, но може би някой трябваше открито да заяви позицията си – защо гласува против. За пореден и последен път. От уважение към тези хора, техните семейства и всички останали, които ги подкрепят. Защото само след един месец те ще отидат до урните и решат за кого да дадат своя глас.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close