Любопитно

Респираторните вируси – основен фактор за обостряне на бронхиалната астма при децата

d-r-nikolowa-1Здравната ни рубрика продължава с една доста актуална тема – респираторните вируси. В нея ще отговаряме на поставените от Вас въпроси. Консултант по темите е д-р. Светла Николова – специалист по детски болести, с интерес към алергологията и детската нефрология, с 30-годишен стаж в областта на педиатрията.

 

 

При децата пикът на случаи, нуждаещи се от спешно лечение, е в началото на есента, скоро след започване на учебната година. След тях следват малките деца, а след около седмица се включват и възрастните. Връщайки се в класните стаи, децата попадат под въздействието на нови респираторни алергени и вируси и то по време на нестабилни климатични условия. При децата най-силният предразполагащ фактор е вирусното „насищане” през отделните дни, като нивото на предаване намалява с 45% по време на ваканция.

 

РЕСПИРАТОРНИ ВИРУСИ

 

При изследване на секрети от носоглътката чрез високочувствителни специфични методи /PCR/ се доказва, че при  92,2% от децата с обостряне на бронхиалната астма се установяват респираторни вируси. Най-често се изолират човешки риновируси /HRV/, респираторно – сенцитиален

вирус/RSV/, аденовирус, грипен и парагрипен вирус,както и наскоро открития човешки метапневмо вирус. HRV е най-честият причинител- в 2/3 от случаите. Тези данни поставят HRV в центъра на проучванията за астма.

 

РИНОВИРУСИТЕ са познати като най-честите причинители на т.нар.”настинка” при деца без подлежащо белодробно заболяване. При пациенти с лошо контролирана астма, риновирусната инфекция води до по-тежки обостряния, с по-лош отговор към лечението.

РИНОВИРУСИТЕ са малки по размер вируси, групата им се състои от над 100 серотипа, разделени  в 3 групи /А,В и С/. Съвременни изследвания свързват HRV тип С с по-тежки астматични пристъпи. Данните показват увеличена честота на HRV тип С инфекции ТОЧНО ПРЕЗ ЕСЕНТА, когато нарастват и хоспитализациите за бронхиална астма. Риновирусите, подобно на други вируси, са изработили механизми, чрез които потискат антивирусния клетъчен отговор. Сезонната циркулация на над 20 серотипа HRV прави установяването на „най-вирулентния” много трудно.

 

ИМУНОЛОГИЧНИ ФАКТОРИ

 

Бързото ”очистване” при вирусни инфекции се потенцира от секрецията на интерферон –IFN. Този факт е в основата на хипотезата,ч е дефицитът в синтезата на IFN води до по-тежки инфекции на долните дихателни пътища. Установено е, че намалената продукция на IFN от полиморфонуклеарните клетки през първата година от живота е рисков фактор за рецидивиращи епизоди на „свиркащо”дишане.Също така бронхиалните епителни клетки на пациенти с астма синтезират по-малка интирферон в отговор на риновирусна инфекция, което води до увеличена репликация на вирусите.

 

АТМОСФЕРНО ЗАМЪРСЯВАНЕ И ВИРУСНА ЕКЗАЦЕРБАЦИЯ НА АСТМАТА

 

Ефектът от атмасферното замърсяване за екзацербациите на астмата често се НЕГЛИЖИРА, особено при  установяване на вируси или аероалергени. Проучвания показват, че повишените нива на азотен диоксид се асоциират с по-тежки вирус-индуцирани пристъпи на астма. Най-убедително доказателство за негативния ефект от пасивното тютюнопушене идва от Шотландия – след като там пушенето на обществени места се забранява, хоспитализациите за астма са намалели с 18,2%

 

Следва продължение в другия брой.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close