ОбществоРегионалниСамоков

Реновираха клиничната лаборатория в самоковската болница

„Самоков 365“

В клинична лаборатория на МБАЛ – Самоков бе направен основен ремонт, абсолютно необходим във връзка с изискванията на добра лабораторна практика. Ремонтът отговаря на спешната нужда от поддържане на висок стандарт при санитарно-хигиенните изисквания в условията на пандемия.

Осигурена е високотехнологична апаратура, качествени реактиви, калибратори, контроли и консумативи от водещи европейски фирми. Осигурена е и сервизна поддръжка от сертифицирана фирма, извършва се стриктно вътрелабораторен качествен контрол. Клиничната лаборатория притежава сертификати от национална система за външна оценка на качеството.

„В лабораторията работи екип обучени професионалисти, които се оказват едни от хората на първа линия в тази усложнена епидемична обстановка и най-важното е да бъдат здрави. Защото независимо каква модерна апаратура се закупува, какви ремонти се правят, най -важни са хората в бели престилки, които се грижат за нашето здраве“ – зави в своето приветствие кметът Владимир Георгиев. Той е категоричен, че инвестициите в здравния сектор с подкрепата на общината ще продължават, за да може да се осигури качествена здравна грижа за населението.

Клиничната лаборатория е акредитирана за второ ниво на компетентност. Извършват се изследвания по алгоритмите на всички клинични пътеки в стационара, консултативна дейност от филиала за спешна помощ и платени изследвания на клинично-лабораторни показатели, свързани с диагностика и лечение на социално и демографски значими заболявания – на щитовидната жлеза, репродуктивни проблеми, онкологични заболявания и др. Това са високоспециализирани изследвания, за които към настоящия момент болницата няма сключен договор с касата, но управителят на лечебното заведение – д-р Ковачка е категорична, че ще се предприемат всички необходими действия, за да имат пациентите и от извънболнична помощ достъп до тези изследвания с направление.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close