БоровецРегионални

Реновираният хотел „Рила” грабна първо място от конкурса „Сграда на годината”

Анна Манова

Обновеният хотел „Рила” в к.к Боровец грабна първото място в категория „Хотели” в националния конкурс „Сграда на годината”. Престижното отличие беше връчено на галацеремония, състояла се на 13. 12. 16 г. в Sofia Event Center.

rilaТази година в огромната конкуренция от проекти, в конкурса „Сграда на годината” участваха 69 сгради, разпределени в 10 различни категории. Националният конкурс се провежда под патронажа на МРРБ, със съдействието на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор.

С трудната задача да подбере най-добрите сред селекцията от публични и частни сгради, построени или възстановени през 2016 г., се справи 27- членно жури, състоящо се от изявени професионалисти в строителството, архитектурата, културата и бизнеса с председател зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

„Завършваме една успешна 2016 г. и това е видно от сградите, които тази година се конкурират в конкурса “Сграда на годината”. Това отбеляза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова, при откриване на церемонията по връчване за 15-ти път на наградите в националния конкурс Сграда на годината. Докато 2015 г. отбелязахме като бум в строителството благодарение на инвестициите от еврофондовете, то настоящата година бележи ръст в строителството благодарение на частни капитали – над 12% увеличение при жилищните сгради и над 28%- при административните и други сгради

В категорията „Хотели” първото място си поделиха емблематичният и обновен хотел „Рила” в Боровец и комплексът “Ува Нестум Уайн енд Спа” край Гоце Делчев. В тази категория се състезаваше и клуб – хотел „Бор” в к.к Слънчев бряг. Конкуренцията определено е оспорвана, а Самоков вече има едно отличие зад гърба си за спортна зала „Арена” – Самоков. Призовите места на тазгодишното 15-то издание на конкурса „Сграда на годината” бяха връчени на галацеремония, провела се на 13 декември в Sofia Event Center.

Национален конкурс “Сграда на годината” инициира и подкрепя каузи, свързани с изграждане и възстановяване на сгради – символи на българския дух и непреходни ценности. Тази година конкурсът подкрепи инициативата на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и фондация “Трейс за хората” за съграждане на храм “Свети Тривелий Български” в Мадрид. “С този храм ще отдадем заслужена почит на нашата история и той ще остане в бъдещето”. Нека отдадем дължимото на историята и на този велик българин, християнин и първият канонизиран българин-светец, призова Десислава Любенова, изп. директор на фондацията.
Церемонията по награждаването на победителите в конкурса ще се излъчи по БНТ на 17 декември от 15:30 ч.

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close