Общество

Рени Мутафчийска: „Ако не получим отговори, протестите ще продължат!”

Анна Манова

protest5Притеснението от ставащото в цяла Европа относно големия миграционен поток засегна и самоковци. Достигнала информация за евентуално настаняване на мигранти на територията на общината и направени преди около две седмици огледи на бивши поделения в града, надигна общественото недоволство. Започна се с събитие в социалната мрежа, което допълнително раздвижи пластовете и накара стотици самоковци да излязат в неделния ден /09.10.16г./ на протест.

Рени Мутафчийска, съвместно с Екатерина Василева–Пенева и Борислав Пейчинов, провокираха самоковци да изкажат гласно своята гражданска позиция. Те се обявиха срещу икономическите мигранти и тяхното настаняване в самоковска община. Непосредствено след протеста, който продължи около 2 часа, потърсихме за коментар Рени Мутафчийска.

Рени, събитието от социалната мрежа се пренесе в реалността. В неделя се състоя протест срещу настаняване на мигранти в Самоков. Ако си направиш една равносметка, доволна ли си от това, което видя на площада на 9 октомври?

Доволна съм, че успяхме да се съберем. Нещо, което сами знаете, че е трудно за нашия град. Доволна съм и от позицията на кмета г-н В. Георгиев. Гражданите имат нужда от подкрепа.

Много или малко хора имаше на протеста, според теб? И как се почувства ти като основен „двигател” на това събитие?

Имаше повече хора, отколкото аз лично очаквах. Почувствах се горда, че живея тук! Не мога да кажа, че аз съм основен двигател. Знаете, че не бях сама в организацията. Както не съм сама и в отстояването на гражданската ни позиция. Сами видяхте колко много наши съграждани имаше на площада.

Взеха ли участие самоковци на протеста, провел се на 7 октомври в София?

Имаше самоковци, да. Аз лично бях там също. Както и възнамерявам да отида на 21.10.2016 г. Това е въпрос от национално значение, не е само на местно ниво.

Отговорът на министър Бъчварова задоволителен ли беше според теб? И какво искаш да кажеш на самоковци от трибуната, която имаш в момента?

protest6Отговорът от вътрешното ведомство беше не само незадоволителен, ами беше и много постен и уклончив. „Не се предвижда” в никакъв случай не означава, че няма да се наложи изграждането на центрове за мигранти. Не ми хареса и фактът, че в отговора се посочва 2015 г. като време, в което са правени огледите, а ние знаем, че такива е имало и преди две седмици. От БТВ също го потвърдиха по информация от техен източник.

В публичното пространство се прокрадна и тезата, че може протестът да има политически облик. Как ще отговориш на тези нападки?

Не мисля, че има изненадани от това, че някои хора се опитват да „яхнат” граждански протест в течащата предизборна кампания. Ще им кажа само, да спрат да се излагат. Нас не ни вълнуват техните жалки измислици. Ние ясно и категорично заявяваме, че се разграничаваме от всяка една политическа партия и не желаем гражданската ни позиция да бъде политизирана! А това, че те го правят е само в техен ущърб. Желая им здраве!

В неделя на площада беше и познатият „ловец на мигранти” Петър Низамов – Перата. Той спомена за декларация, която е изготвил за някои общини. Разкажи малко повече? За Самоков това важи ли и какво означава? Ще продължи ли подписката, която тече в интернет срещу настаняване на мигранти тук?

Такава декларация трябва да бъде предоставена за подпис на всички кметове на общини! Тя е създадена във връзка с незаконното Постановление 208 от 12 август 2016 г. и цели да се гарантира на българския народ, че земята му няма да бъде заселвана с нашественици.

Подписката ще продължи. Освен това планираме внасяне на исканията ни в парламента. И тъй като сме само граждани, сега проучваме реда, по който това да стане.

Ще продължавате ли заедно с другите активисти дейностите си по темата с мигрантите на местно ниво? И ако да – как?

Ако не получим отговори и ако никой не обърне внимание на исканията ни, протестите ще продължат. Готови сме да се обединим с всички други български общини и да продължаваме да заявяваме твърдата си позиция по въпроса за настаняване на мигранти тук или където и да било в България. Ние няма да спрем да се борим за правото си на живот. Такъв, какъвто го познаваме в Родината, която познаваме! Това е нашият дом и домът на децата ни!
 

 

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close