Спорт

Ремонтът на шанцата – задача с много неизвестни

shanzaВ края на миналата седмица се състоя среща, на която беше обсъдена съдбата на ски-шанцата в Самоков. Участие взеха кметът Владимир Георгиев, Здравко Здравков – ръководител на направление „Ски-скок” вБФСки, Симеон Калчев – член на Консултативния съвет, Петко Минковски – член на Управителния съвет БФСки и Методи Савчов – председател на клуб „Рилски ски-скачач”. Известно е, че от доста време съоръжението се намира в окаяно състояние и трябва час по-скоро да бъде ремонтирано. Това беше и поводът за посещението – да се намерят начини за осъществяване на проекта. Абсолютен парадокс е, че в града на Владимир Зографски, Деян Фунтаров и още десетки светила в ски-спорта, младите таланти няма къде да тренират.

Г-н Минковски, откъде могат да се намерят средства за ремонта на ски-шанцата в Самоков?

Има няколко етапа. Първото, което трябва да се направи е самият проект. В момента се търсят начини как да бъде осъществен. По всяка вероятност ще бъде дело на местен архитект. Възможно е от Федерацията да организираме едно пътуване в чужбина, за да почерпим идеи. Вторият етап е да потърсим варианти за спонсорство от страна на Министерството на младежта и спорта. Федерацията също ще помогне по някакъв начин. В Самоков имате качествени строители и мисля, че това е напълно постижимо. Не е нещо, което да изисква толкова много средства, но ще има решаващ ефект в развитието на скачачите. Вече има изработен и одобрен ПУП, което е доста голяма стъпка.

Каква е причината толкова години тя да е в такова състояние?

Различни. В момента Методи Савчов я поддържа. С неимоверни усилия успява да я опази от разграбване, от лошо отношение на злосторници и т.н. Това обаче не е достатъчно. Водеща трябва да бъде ролята на Общината. След това можем да търсим заедно съдействие пред съответните институции.  

Защо е важно това съоръжение да заработи отново на пълни обороти?

Самоков има традиции, тука са най-големите постижения в ски-скока. Хората, въпреки недоимъка работят и това е мястото, на което трябва да са развива този спорт. Това ще има отражения върху Спортното училище. Не само скачачите, алпийците също могат да тренират на тази шанца. На по-малката шанца могат да тренират и състезателите по сноуборд. Мястото, където се намира, ще създаде един кът, където хората могат да отидат и да си гледат децата.

Необходимите части има ли от къде да бъдат доставени?

Има, всичко има. Шанцата е колкото един панел на мост. Не говорим за някакво супер съоръжение. Става въпрос за една 65-метрова шанца и една по-малка, която е тренировъчна.

Предвиждате ли други подобни срещи?

Да. Мисля, че ще направим още една такава среща с г-н Георгиев и с председателя на БФски Цеко Минев. Двамата най-вероятно ще отидат в Министерството, за да потърсят варианти за развитие на спорта. Аз съм оптимист и считам, че рано или късно това ще стане.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close