ЗлободневноОбща категорияОбществоСамоков

Ремонтът на пътя Самоков – Дупница се дължи само и единствено на будните самоковци

Илиян Чалгънов

През последните няколко дни излезе дълго чаканата информация, че е осигурено финансиране за ремонт на пътните отсечки Дупница – Клисура и Клисура – Самоков.

Повечето медии бяха доста пестеливи и се въздържаха от допълнителни пояснения и политически заигравки, но една от тях си позволи да припише заслугата за бъдещия ремонт на местен народен представител. Според въпросната медия жителите на Самоков и селата са единодушни и преобладава мнението, че именно този народен представител има главна роля за осигуряването на средства за ремонт на неврологичните участъци, свързващи две основни магистрали – пълна лъжа! Представители на тази медия никога не са присъствали на организираните назад във времето протести за пътя, а споменатият народен представител не само, че не е присъствал, но и винаги е критикувал нетърпимостта на самоковци, изразявайки я чрез протестни действия.

Предвид предстоящите местни избори и тези за излъчване на евродепутати, някои политически партии вече започнаха своите кампании, като се усещат опити предстоящият ремонт на пътя за Дупница да бъде политизиран и някой да се потупа в гърдите, като излезе и заяви: „Аз обещах и изпълних обещанието си!”

Ремонтът на републикански път II-62 никога не е бил приоритетен за управляващите и е бил отлаган за изпълнение няколко пъти назад във времето. Доказателство за твърденията ми са многократните писма през годините на кмета Георгиев до различните министри на Регионалното министерство, оставали без ясен отговор и аргументи. Преди близо десетилетие дори е била организирана петиция от самоковци, която също е последвала съдбата на общинските писма до властта.

През 2017 година бяха организирани първите по-сериозни протести, относно състоянието на път II-62 (Самоков – Дупница), като в този момент рехабилитацията на участъка въобще не стоеше на дневен ред и беше определена на 22-ро място по спешност за ремонт в класацията на АПИ, а средства по Оперативна програма „Региони в растеж” липсваха. Нееднократно бяха пускани отворени писма и бяха канени министри да посетят компрометирания участък, но продължаваха да се правят на глухи. Последваха още по-сериозни протестни действия, при които съгражданите ни бяха репресирани с части на жандармерията и изтиквани в ливадите, за да не успеят да блокират движението на II-62. От своя страна Пътната агенция използва всички процедурни хватки, за да забави рехабилитацията възможно най-дълго.

На 9 септември 2018 г. се състоя последният най-мащабен протест, при който по някакъв начин организаторите бяха обвързани с приближеност до местната власт. Което също само по себе си е лъжа, защото в протестите не се целеше показване на „вярност” или „клетва в обич” на която и да е партия. А се касаеше до всички, които наистина са заинтересовани по темата и търсят начини за решение на един дългогодишен проблем. Освен всичко друго се отнася и до човешкия живот и до ежедневно пътуващите по кризисния участък.

Инициативата на будните самоковци бе отразена мащабно в национален ефир, благодарение на шоумена Иво Танев, който застана редом със самоковци на барикадата. Именно той помогна със своите контакти и накара „заспалите” ни национални медии да се размърдат. Всичко това даде сериозен отзвук и в последствие бяха избрани изпълнители за ремонт на двата лота по оста Самоков – Дупница. Допълнителен тласък на действията дадоха и жителите на село Радуил, които по същото време на два пъти затвориха пътя за Костенец, заради многобройните пропадания между Боровец и Радуил.

Предвид гореизложеното и дума не може да става за заслуги към определен човек. Заслугата е на всички будни самоковци! Заслугата е на тези, които не се притесняваха от валежи и горещо време! Заслугата е на всички, които на собствени разноски се придвижваха по шествия и барикади, без да се оплакват и оправдават.

В заключение искам да поздравя всички граждани и организатори, участвали в тази кауза! Не се чувствайте длъжни да благодарите на някого. Вие сами спечелихте битката!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close