ОбществоРегионални

Ремонтът на пътя Дупница-Самоков продължава и през 2020 г.

Самоков 365

Пътищата бяха тема номер едно за 2019 г. Близо 290 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани през изминалата година със средства от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и Програмата за териториално сътрудничество Интеррег V-A Гърция – България, информират от Агенция „Пътна инфраструктура” /АПИ/. Двете програми се финансират от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет. В основния ремонт на отсечките са вложени около 255 млн. лв.

По ОПРР през следващата година продължава ремонтът на още 101 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 32,5 км от пътя Дупница – Самоков, свързващ ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, с път I-1 София – Благоевград и АМ „Тракия“, на 12 км от път III-109 за Мелник, който е единствената транспортна връзка на Мелник и селата Спатово, Хотово и Лозеница с общинския център гр. Сандански, както и на Мелник, Роженския манастир и природния феномен „Мелнишки пирамиди“ с републикански път I-1 (Е-79) и др.

Припомняме, че в края на миналата година Правителството прие постановление за поемане на ангажимент от Министерство на регионалното развитие и благоустройството /средства в размер на 447 100 000 лв./ за укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от свлачищни и срутищни процеси, в следващите три години. 31 млн. лв. Бяха отпуснати по бюджета на Министерството за 2019 г. Останалите 416 100 000 лв. ще бъдат осигурени от приходите от тол такси в периода от 2020 г. – 2021 г. за финансиране на цялостното изпълнение на проектите.

С осигурените средства ще се финансира извършването на геодезически измервания, инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания, изготвяне на технически проекти и изпълнение на трайни укрепителни и обезопасителни дейности по 74 участъка от републиканската пътна мрежа. Сред обектите, по които ще се работи е и пътя Костенец-Радуил-Боровец-Самоков. Предвижда се и изграждането и на контролно-измервателни системи за последващ мониторинг на териториите с изпълнени геозащитни мерки и дейности за стабилизиране на свлачищита и срутищата. Гравитационните склонови явления и процеси са едни от най-опасните стихийни бедствия, свързани не само с нанасянето на огромни щети, но са и потенциална опасност, застрашаваща живота и здравето на хората.

 

Related Articles

One Comment

  1. Повече от година се правят че работят по трасето Самоков – Клисура. Пътят е разкопан и никои не работи по него от месеци! Предполагам, че сега извинението им ще е Корона вируса. Но истината е че това е поредната възможност за присвояване на средства! Вече 14 месеца се “работи”, но това не е път, а каруцарска пътека. Нещастници!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close