ОбществоРегионални

Ремонтът на Ларгото ще продължи и през 2019 г.

Самоков 365

„Няма да се строят пет-шест етажни сгради в центъра на града, нито пък търговски обекти или увеселителни заведения” – заяви главният архитект на Общината Надежда Клинчева по повод ремонтните дейности, които се правят около Ларгото. Тя даде подробни разяснения във връзка с проекта и какво точно ще се случва. Това е последният етап от реконструкцията на централната градска част. Вече беше облагородена територията около Чадър чешма, Автогарата, Джамията и пространството до Ларгото. Настоящите строително-ремонтни дейности около фонтана и ДНА ще се реализират на два етапа.

Първата касае обемно-пространствената композиция на пешеходното пространство по бул. „Македония” до ул. „Софроний Врачански” и „Отец Паисий. Проектът за тази площ предвижда изцяло подмяна на бетоновите настилки с нови. Предвидени са отвори за съществуващите дървета и нови, за новопроектираната дървесна растителност. Арх. Клинчева поясни, че настилката е важен елемент от градския дизайн, създава унифицираност и осигурява завършеност на средата. Неслучайно я наричат „петата фасада”. Формата на фигурите, от които е изградена въпросната настилка е съобразен с човешкия мащаб и с факта, че ще се възприема еднакво добре, както от движещия се човек по терена, така и от гледащия през прозорците от ниските етажи на съседните сгради. Определена е естествена главна композиционна ос- пешеходна зона „Ларгото” с удължена форма в посока изток-запад, съобразена с движението на пътникопотока. Именно по нейното протежение ще се случват нещата. Запазва се изцяло съществуващата дървесна растителност. Под проектираните и съществуващите дървета се поставят пейки с облегалки. Предвижда се ново парково обзавеждане – пейки с облегалки и антипаркинг-колчета. Едно от важните неща, върху които се акцентира е достъпната среда за хора с увреждания. Тя ще бъде осигурена чрез рампи.

Ремонтът на тази първа част ще продължи и в началото на 2019 г. Втората обхваща района около ДНА, монумента на артилеристите до Младежкия дом, но е обект на друг проект. По думите на кмета Георгиев времето за осъществяване на строително-ремонтните дейности е избрано така, че да не спъва работата на околните обекти. Умишлено е избегнат летния период  когато отвън има изнесени маси.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close