Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Ремонтните дейности на Ларгото ще продължат до… есента

Анна Манова

Ремонтните дейности по продължението на Ларгото, които започнаха през октомври 2018 година, продължават. Това е последен етап от реконструкцията на централна градска част. Преди това бяха облагородени пространствата около Чадър чешма, автогарата, Джамията и Козела. По думите на кмета Георгиев ремонтът е стартирал малко преди началото на зимния период, за да не се спъва дейността на търговските обекти в центъра.

Настоящият обект е разделен на два етапа. Първият етап по проект включва пешеходното пространство по ул. „Македония“, където в момента е извършен демонтаж на старата настилка и е положена нова. От началото на тази седмица се работи по поставяне на нови плочки около фонтана. Ще бъдат запазени всички линейни отводнители. Около съществуващите дървета се правят нови рамки, като на места се предвижда отгоре да бъдат монтирани пейки. На мястото на полукръглите пейки, намиращи се до скоро срещу дървените постройки, се предвижда да бъде изграден нов стъпаловиден кът за отдих. Нова редица с дървета и подмяна на настилката ще облагородят пространството около пощата. Нови пейки ще бъдат монтирани около площада и аптеката. Подменени ще бъдат и осветителните тела. По думите на Антони Петрунов, който отговаря за инвеститорския контрол на обекта, ще бъде изцяло премахната едната рампа, водеща към площада, която е изцяло непрактична и неизползваема. Тя ще бъде заменена с цветарник, бетонов с нова облицовка. Старата рампа ще бъде запазена със сменена настилката и парапет. Основната идея е да бъде изградена една достъпна среда.

 

 

 

Крайният срок по договор е 30 септември. Изпълнител е фирмата „Колхида“. Ремонтът се извършва със собствени средства от бюджета на Общината. Стойността възлиза на малко над 1 500 000 лв. с ДДС.

За момента се работи само по първия етап. Вторият предвижда основно подмяна на настилката с нов паваж, засаждане на дървета, изграждане на нова напоителна система за тревните площи и ново  осветление. Този етап обхваща посоката към военните блокове и странично на ДНА. В това число се включва и ремонт на тротоара от южната страна. Но за момента фокусът е само върху първият етап и неговото завършване.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close