Общество

Релакс и забавления на картинг пистата в Белчин бани

Анелия Балабанова

Лятото е време за забавления. Някои ги намират сред прохладата на морето, други в планината, а трети съчетавайки различни други неща. Басейните са особено привлекателни в жегите и в допълнение с различни атрактивни занимания стават изключително предпочитани. Като своеобразна алтернатива се появява и идеята за картинг пистата, разположена в Спортно-развлекателен парк Белчин бани. Вече 6 години тя радва почитателите на моторните спортове, решили да съчетаят полезното с приятното. В случая става въпрос за съчетание на релакс сред водата и удоволствието от пилотирането. Такава се оказва рецептата за успех, която за поредна година събира хора на различна възраст в Белчин бани. Има ли обаче тайна съставка. Такава за която малко хора се досещат, а пък тя придава неустоим чар на почивката. Нещо като щипката сол към яденето. Дори и погледнато от позицията на бизнес начинание е важно да се знае кои са дребните детайли, способни във всеки един момент да се превърнат в препъни камъни или залог за успех. По отношение на последните Соня Върбанова – управител на комплекса е категорична, че възможностите за релакс и различни активности, в частност спортни занимания са печеливша комбинация. Сподели още подробности от първо лице.

Г-жо Върбанова, как се роди идеята за картинг пистата, която вече шест години радва хората, решили да се забавляват?

На 5-ти септември ще се навършат шест години от официалното откриване на картинг пистата.  Тя бе изградена и започна да функционира в началото на месец юни 2011 г. Идеята е на един млад човек, който се оказа с не лош бизнес нюх и с който съм в близки родствени взаимоотношения. Управител съм на дружеството собственик на плажния комплекс от 2010 г. и у мен се породи идеята, че това хубаво, прекрасно място за релакс може да бъде разширено със спортни съоръжения. За мен идеята да се съчетаят зони за релакс със спортни зони е много работеща. Смятам, че има много хора, за които това би бил добър начин за почивка. На базата на тази идея беше изготвен и одобрен бизнес план и изграждането на пистата започна през месец март 2011 г. Съоръжението е изградено от самоковската фирма „Хидростроител ПА”. Благодарение на компетентността, много коректната и професионална работа от страна на целия екип на управителя инж. Пламен Ангелов строителството приключи в срок. През месец юни, когато традиционно откриваме летния сезон в комплекса вече функционираше картинг пистата като допълнителен нов атракцион.

Сложно и продължително ли беше нейното изграждане?

Пистата е замислена и проектирана като изцяло ново съоръжение, а не е приспособена на базата на вече съществуващо. Изгражането продължи 3 месеца като се преодоляха редица инженерно-технически предизвикателства. Сред основните консултанти по строителството трябва да спомена името на известния картинг пилот Христо Василев, който безвъзмездно създаде проекта за конфигурацията на пистата, както и това на един от успешните български треньори по картинг Янек Янев. В резултат се получи едно добро съоръжение с дължина от 500 м, ширина 6 м и високочествена асфалтова настилка с дебелина 8 см. Адреналиновите усещания се допълват от редица технически решения – достатъчно дълга права, сложни завои с 2% и 5% виражи, най-известен от които т.нар „ухото”, двоен айпекс и др. Пистата разполага със светофарна уредба и времеизмервателна апаратура . Всичко това е изградено върху 5 дка площ. Обмисляйки създаването на картинг пистата, не на последно място беше и съображението, че само на 12 км е разположен Самоков – град тясно свързан с моторните спортове. Какво по-добро място от това би могло да има за изграждане на съоръжение като картинг писта? Още повече, че най-близките писти са в София и в Благоевград. Интересът нараства във времето и се радваме на все повече доволни клиенти. Инвестицията я отчитаме като успешна и замисляме нови разширения в бъдеще.

Имаше ли първоначално доза скептицизъм. Все пак Самоков не е София, нито пък Благоевград?

Няма инвестиция без риск, преценихме го като умерен, заложихме на тази идея и с днешна дата смятам, че не сме сгрешили. Колкото и градът ни да е малък, от него идват много хора. Все пак става въпрос за картинг, който може да бъде управляван и от малки, и от по-големи. Дошлите се убеждават се, че е приятно изживяване. Имаме постоянни клиенти, както от Самоков, така и от други места – Дупница, Железница, София. Други са съвсем нови посетители, случайно преминаващи, които впоследствие се връщат пак при нас. Картинг пистата е също така и притегателен център за фирмени мероприятия.

Споменахте, че освен картинг пистата комплексът предлага цялостен набор от активности и атракции, например пейнтбол. Планирате ли още такива разнообразия?

През 2011 г., когато направихме първото разширение на комплекса, освен картинг писта изградихме и изцяло оборудвано пейнтбол игрище върху площ от 3,5 дка. Тази година направихме второ разширение, включващо мултифункционална площадка за спортове като мини-футбол, волейбол, баскетбол и тенис на корт, както и катерачна стена тип „боулдър” изградена съвместно с фирма „Уолтопия”. Боулдър катеренето набира доста широка популярност в последните години и интересът към него не спира да расте. Боулдър катеренето не изисква горно осигуряване. Подсигуряването става с помощта на дюшеци т.нар „матове”, които се поставят в основата на боулдъра. Катерачната площ дава възможност да се конфигурират маршрути с различна трудност, както за начинаещи, така и за опитни катерачи, които изискват и по-специални техники. Сигурни сме, че това ново съоръжение ще достави радост и приятни преживявания на клиентите на „Спортно-развлекателен парк Белчин бани”.

От кога до кога като период може да бъде посещаван комплексът?

Комплексът може да бъде посещаван почти целогодишно. Изключение правят най-тежките 3-4 зимни месеца. Плажната част работи само през лятото, но спортните съоръжения работят от ранна пролет до късна есен.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close