През погледа на специалиста

Релаксацията

mandalaПокоят на ума и тялото е естествено състояние на човека.Мълчанието е злато.Тишината е наш приятел.

Днес пазарът е богат на литература в тази област. Медии и реклами ни обливат с информация за релаксация, съществуват безброй центрове, които ни гарантират такава. Задавам си следните въпроси – можем ли да отсяваме това, което ни залива като информация. Все пак знаем ли какво е тя и знаем ли наистина да релаксираме?

Релаксацията представлява пълно физическо и психическо отпускане и е един от най-ценните методи за пълноценна почивка. Релаксация е стихването на умствената дейност и отдръпването на ума и тялото от външната стимулация.

Целта и е да се постигне лек транс, понякога наричан алфа-състояние, тъй като при него в ума има главно алфа вълни, появяващи се при дълбоката релаксация. Предизвикването на такова състояние е първата стъпка при хипноза, йогистка медитация и пр., при което се постига т.нар. обратна биологична връзка, насочена към наблюдаването, контролирането и модифицирането на емоционални, нервни и мускулни реакции, вкл. кръвното налягане и пулса.

Много важен етап в релаксацията е насочването на вниманието към дишането.

Йога, медитация, слушане на музика, дълбокото и осъзнато дишане са все примери за техники и методи на релаксация. Арт релаксация също е един ценен метод.

Ще ви споделя още няколко техники за релаксация: Боуен,пълна релаксация – Савасана-сканиране на тялото.

Можем да релаксираме, докато се храним съзнателно фокусирани само върху самия процес на хранене или пък чрез медитация в движение.

Или релаксация определено не е излежаването пред телевизора или на шезлонга с чаша бира.

Техниката за пълната релаксация е развита от йогите и е известна под названието савасана (мъртва поза).Изпълнява се в пълна неподвижност в легнало положение по гръб, откъдето идва и името и. Ръцете и краката са леко разтворени, дланите са обърнати нагоре, пръстите са леко присвити. Упражнението започва с физическо отпускане. Последователно обхождаме цялото тяло, всички мускули, като започваме от пръстите на левия крак и завършваме с лявата ръка.

Втората стъпка е да предизвикаме чувство за тежест във всяка отделна част от тялото.

Следващата цел е да се предизвика усещане за топлина пак по същия маршрут.

Дишането трябва да бъде бавно, спокойно и равномерно. Важно е да се усети естественият му ритъм и само да се наблюдава, без да се променя.

Това е техника с по-широко предназначение. Правилното изпълнение на релаксацията изисква максимална концентрация на вниманието върху усещанията на тялото, оттук релаксацията се явява и упражнение за концентрация.

На второ място – редовното практикуване на релаксация учи да забелязваме мускулните напрежения в рамките на целия ден. Ще открием, че много мускули са постоянно напрегнати без никаква причина. В тези излишни напрежения се изразходва значителна част от енергията, произвеждана от физическото тяло. Когато се научим да се отпускаме, вече ще можем да елиминираме тези ненужни загуби.

Мълчанието и достигането на вътрешна тишина са другари и приятели на ефективната пълна релаксация. Не бива да се плашим от тях и да се стремим към някакво невротизирано бърборене, само за да запълним тишината на всяка цена.

Чрез мълчанието запазваме енергията си. А достигайки до пълната вътрешна тишина означава, че сме прекратили целия вътрешен шум на мисли и емоции, който ни създава безпокойство, тревога и напрежение.

Техниките за релаксации са безброй, важно е да изберем подходящата за нас. Няма най-добра.Когато избирате такава за себе си, имайте впредвид своите специфични нужди, предпочитания и физическа подготовка. Правилната практика е тази, която ви хармонизира и зарежда, която пасва на вас и на начина ви на живот.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close