ЗлободневноСамоков

Река „Боклуджа” – новото локално сметище

Анна Манова

Река „Боклуджа”, както подсказва й самото име, е пълна с… боклук. Отдавна в коритото й, което пресича град Самоков, не се вижда вода. А ако има то е, за да носи след себе си камари с битови отпадъци. Тя се е превърнала в удобно място за доста хора да се отърват от монитор от компютър, стария диван, дюшек или каквото се сетите непотребно от дома. По време на наводнението, което преживя Самоков в началото на лятото, протежението на река „Боклужда” се беше превърнало в място, на което хората да оставят непотребните си и вече повредени от водната стихия вещи. Други се възползваха от момента и изнесоха тревата от дворовете си и ненужното от градините си. И това продължи доста след наводнението и изчистването след него. Тук вече става въпрос не на последствия от бедствие, а за нещо малко по-трудно за контролиране, което се нарича самосъзнание или манталитет. Или с други думи, каналът „Боклуджа” се е превърнал в едно продълговато сметище.

В долната й част положението става още по-нетърпимо.  Контейнерите са празни, а  камари от миризливи боклуци са се прострели като килим. Една част от тях са паднали долу в коритото. Купища чували и найлонови торби са разпокъсани, а всичко, намиращо се в тях, е по протежението на т.нар тревна площ. Трева не се вижда от всякакви опаковки, обелки, кутии.  Гледката е ужасна. Миризмата също!

Изобщо не е ясно как точно живеят хората, намиращи се в близост до това локално сметище. Освен че пред входните им врати се разкрива „ароматен букет” от всевъзможни отпадъци, гарнирани със силен и отблъскващ мирис. Бездомните кучета с лекота разнасят още повече отпадъците в търсене на храна за своето оцеляване. Това е място, което може да донесе и различни болести и зарази.

Но най-голямата зараза се е случила – безразличието на всички онези, които решават, че водени от някакви си собствени схващания, минават около 50 метра над контейнера и изхвърлят боклука си не в него, а около. А след тях идват и други, следвани от масовото безнаказано съзнание. И така бързо и лесно на това място се трупат плик, след плик, ден , след ден. И никоя национална кампания не е в състояние да изчисти менталния дефицит. И какво като се организират 100 – 200 души да чистят на един, двама или трима, които само стоят отстрани и вероятно се смеят ехидно на глупостта на другите. Крайно време е да има последствия за онези, които смятат, че са безнаказани. Да има глоби! За всички онези, които нехайно отиват и си изхвърлят боклука в гората, за онези, които си изсипват отново на такива места строителните материали, за тези които пълнят „Боклуджа” с всякакви неща. Или все ще се правим на привидно загрижени, стоящи зад пердето и цъкащи с език? И все ще се оправдаваме, че не сме разбрали… Е, това много ни се отдава.  Докога? Защото градът ни е това, в което ние самите го превръщаме – сметище или приятно място за живеене!

Related Articles

2 Comments

  1. Предпоставка за образуване на такива сметища са поставените контейнери тип”Бобър” и по големи. Кого обслужват тези контейнери? По протежение на реката са еднофамилни частни домове, няма блокове. Всяка къща си има малък контейнер за смет. А боклука пред къщите е или от тях или от други. Ако се санкционират собствениците на домове пред които има такива камари, те ще следят много зорко кой изхвърля и няма да позволят да бъдат глобявани заради други. Много просто е! Просто трябва да се премахнат контейнерите извън домовете и тогава никой няма да донесе боклука си да го хвърли пред дома на друг. Но някои имат изгода да слагат още и още контейнери по улиците, което само усложнява нещата. Писах преди време за контейнерите в горният край на града, поставени на широкото място. Всички околни домове си имат лични контейнери, но предпочитат да си хвърлят боклука в общите, които плащаме всички ние. Нещо повече. С коли, колички и по всякакъв друг начин там се носи боклук от по далечни махали, и това място е винаги мръсно. Така създаваме оправдание за разходи на БКС, фирмите които продават такива контейнери тайно потриват ръце и казват, че ще сложат още съдове за тая цел. Но по чисто няма да стане! Напротив! Погледнете новите подземни контейнери! И около тях започнаха да трупат чували с боклук. Аз отдавна съм на това мнение, но нашите управници и съветници въобще не се замислят какво може да се направи.

  2. Еврика!!! Най после чух една разумна приказка от управниците ни! Снощи по телевизията зам.кмета В.Сайменов каза, че за ликвидирането на боклуците по р.Боклуджа ще премахнат контейнерите за общо ползване тип “Бобър” и от по големите. Всеки си има в къщи малък контейнер, и всеки трябва да си бере гайлето, без да плащаме всички за големите контейнери из града, създаващи предпоставки за нови малки сметища. Браво Васко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close