ПолитикаРегионални

Резултатите от изборите в Самоковска община не изненадаха никого

„Самоков 365”

politikaПрезидентските избори приключиха – с шампанско за едни и оставка за други. В продължение на няколко месеца гледахме тази сага, която донесе много вълнения и поводи за размисъл. Какво сочат резултатите? 32 590 души имаха право да гласуват в община Самоков. Избирателната активност е 58,47%, което е 19 110 гласа. Интересна е сериозната разлика в активността в града и селата. В Самоков своето право на глас са упражнили 69,57%, докато в селата едва 30,43% са гласували. Валидните бюлетини са 18 959, от тях за ген. Радев са гласували 11 913, Цачева са подкрепили 6398 и 648 избиратели не са подкрепили никого. С почти двойна разлика самоковци предпочетоха издигнатия от Инициативен комитет и подкрепен от БСП кандидат и за пореден път затвърдиха статуквото.

До този момент най-силната политическа сила в страната не е записала загуба на парламентарни и президентски избори, вече около 10 години. Но на местно ниво тя отбеляза слаби резултати, каквито бяха и на последните избори за държавен глава. Това, че кампанията си ПП ГЕРБ стартираха именно от Самоков на 10.10.16г. и под солидно количество дъжд, на партията не потръгна по вода. Очакванията бяха по този начин да се засили интересът и да привлекат симпатизанти и в най-голямата община от София област. Те се оказаха напразни, защото за пореден път Самоков почервеня.

Настъпи време на оставки и равносметки. Много са факторите през последните месеци, които доведоха до тази загуба и на местно ниво. Герберите загубиха позициите си чрез отпадането от редиците им на народния представител Ирена Коцева и завихрилия се около нея скандал, след което част от партийната група я последваха в знак на съпричастност, на нейно място от септември на местната структура застана дългогодишният член на партията и общински съветник Валентин Милушев.

Преди това бяхме свидетели на вяла кампания около местни избори 2015 и кандидатурата на Венета Галева за кмет. Възлаганите надежди също не бяха оправдани. Общественото мнение я определи като неподходящо лице за тази позиция.

Оказва се, че ПП ГЕРБ бележи превъзходство на национално ниво, но показва лоши резултати на местна почва. Връщайки се назад в годините можем да споменем и неуспешните опити на Цветан Сичанов да седне на кметския стол.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close