Регионални

Редакционно:

Пътят на боклука – от входната врата до… където ни стигне акълът

Анна Манова

cleaning2Началото на месец юни мина под знака на „Да изчистим България”. Чудесна инициатива, облечена в много симпатични тениски, показваща се по различни канали и ефири, под формата на селфита от „мястото на събитието”, което най-често беше някое локално сметище и подправено с много приказки. Направо си чистихме на думи. А делата… те остават под въпрос.

Всъщност пътят на боклука първо тръгва от нашето самосъзнание и възпитание. Днес ще си изхвърлим обелките от храна на улицата, утре пред входната врата на някой дом, вдруги ден, когато сме на пикник – в гората. След нас върху боклука ще се появи още един и още един. А после същите се чудят и дивят, как аджаба от едно малко боклуче някъде се е родило цяло ново сметище.

Но има и такива нагли и безобрани постъпки, които обаче нямат никакво логично обяснение, освен човешката простотия! Като например едно локално сметище, което е направено опит да бъде почистено ден преди популярната кампания за почистване и на следващия ден на същото място да има отново изсипан боклук. Реална случка из дебрите на самоковската глупост!

Интересно как човешкият лош материал, както ни определяха някой наши политици, е причина за такива беди. „Има човек – има проблем, няма човек…” Но това е аксиома, която не се променя във времето. И колкото една шепа хора да чисти на един цял народ – оправия няма. Причините са прозаични- липсват ни не само първите 7 години, а може би и 70 няма да ни оправят.

А кампанията мина и замина. Равносметката са няколко чувала с боклуци и минус на брой активисти. И не, не ги обвиняваме хората, че не са излезли, обвиняваме ги, че не пазят околната среда. Дори пред дома си да изчистите, да съберете боклука пред входа на блока и под терасата, на детската площадка – също е важно, също ви прави част от кампанията по почистването. Пък знае ли човек, може някои да се засрами, че все хвърля и да се наведе да вземе някой боклук. Ех, сърцето е наивно, все още очаква чудеса…

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close