ЗлободневноСамоков

Регионална дирекция по горите извърши проверка по сигнал в района на Бели Искър – Говедарци

Анна Манова

Регионална дирекция по горите извърши във вторник /9.06/ проверка в района на  селата Бели Искър. Мала Църква и  Говедарци. Причината е сигнал, подаден от  Габриела Велчева, възмутена от това, че не се опазва гората, съсипват се дърветата, нарязани са за борина с цел да се палят огньове.

Сигналът си младата самоковка отнася до Община Самоков с въпрос чия отговорност и собственост е гората по посока на селата Бели Искър и Говедарци.

„Стане ли хубаво времето, особено през почивните дни, на реката в местността между двете самоковски села се започва едно прииждане на каравани, коли и т.н, голяма част от тях не са с местна регистрация. След тях е нещо страшно – мръсотия, осакатяване на дръвчета, безразборна сеч за барбекю. И това не е от вчера или днес, за жалост“, сподели пред „Самоков 365“ Г. Велчева.

Това, което я е провокирало да напише своя гневен пост в социалните мрежи и да поиска сметка от институциите е именно това – да се наложат някакви глоби и да се предприемат съответните мерки, за да може всички да се наслаждават на красивата природа около самоковско.

„Разбира се не твърдя, че всеки отишъл на пикник се отнася зле с природата. Нужно е да има по-чести проверки, особено през почивните дни, защото природата ни не е за един уикенд“, допълва Габриела.

Горите в споменатия участък са със статут „земеделска територия“, а проверката е извършена от Регионалната дирекция по горите София област. Незабавно след подаването на сигнала е пристигнал екип от двама души.

На място е установена само една каравана, в която е имало хора. В близост до тях не са открити следи от огън. По данни на собствениците на караваната в неделния ден /7 юни/ в близост е имало шумна компания и огнище. Най-вероятно те са извършителите от посочения сигнал. Но в момента на проверката те не са открити там.

Съгласно Закона за горите, глоби се налагат при паленето на огън на открито на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии, както и за палене на огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

За физическите лица глобата е от до 500 лева, а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. За юридически лица, при които се установи нарушение, глобата е в двоен размер.

При нарушения на разпоредбите за защита на горските територии от пожари  и за спазване на пожарна и аварийна безопасност, освен наказанията по чл. 270 от Закона за горите, в случай че деянието се определи за престъпление, отговорност за него може да се търси и по Наказателния кодекс. Той предвижда до 8 години затвор за причинен пожар в гората и до 10 години за инцидент, причинил щети в защитени територии.

От страна на РДГ София се извършват непрекъснати проверки по отношение спазване разпоредбите на Закона за горите, свързани с  нарушения, с които се създават условия за възникване на пожари в горските територии. При извършваните през 2020 г. проверки не са констатирани нарушения. Проверки се извършват регулярно, както и при подаване на сигнали от такова естество.

От РДГ призовават в случай, че гражданите забележат палене на огън в горски територии или в близост до тях извън определените за целта места, своевременно да подават сигнали чрез тел. 112 или на органите на местната власт.

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close