Обща категорияОбществоРегионални

Революционни песни събудиха Драгушиново в утрото на 3 март

„Самоков 365”

За втора поредна година в утрото на 3 март площадът на Драгушиново бе огласен от „Вятър ечи, Балкан стене“. Бойната песен даде началото на тържеството, с което Читалище „Михаил Дашин-1911“ отбеляза 141-ата годишнина от Освобождението на България. Любослав Нейчев от читалищното настоятелство подбра поредица от патриотични песни, които от високоговорителите на озвучителната уредба приканваха жителите и гостите на селото да се включат в празника.

Тържеството бе открито със слово на кмета Георги Хаджийски, който отбеляза заслугата на всички европейски страни и техните воини за освобождението на страната ни. Той накратко разказа събитията от март 1878 г. и призова всички да помнят делото на смелите ни предци. Подвигът им беше почетен от присъстващите с минута мълчание

Пред паметната плоча на драгушинците, загинали във войните за освобождението на България, бе поставен венец. А със стихотворение и песен Йоана Петрунова и Аделин Китанов поздравиха своите съселяни.

Празникът продължи в камерната зала на читалището, където беше прожектиран кратък филм за Шипченската епопея. „Щастливи сме, че тази година в тържественото отбелязване на националния ни празник се включиха два пъти повече хора от миналата. Драгушиново се събужда!“, възкликна секретарят на читалището Румяна Костадинова. „Работим за това да привлечем отново хората в читалището и да върнем тук духа на единство, родолюбие и грижа за общността“, допълни тя.

За празника в родното село заедно с децата си се върнаха много драгушинци, които живеят и работят на други места в страната. В селото – едно от най-големите в Община Самоков, в момента постоянно живеят около 600 души.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close