ОбществоСамоковСпорт

Рали „8 март“ – Живата традиция

Мария Галчева

Имаме само няколко седмици, докато дойде времето за провеждането на най-чаканото събитие за месец март. Няма как – трябва да ви запознаем с основните параметри на провеждането му. Започваме в 10.00 сутринта с регистрацията на заявилите участие дами. Разделили сме състезанието на две части. В първата акцент поставяме върху управлението на колата на полигон или т.нар. майсторко управление. То има няколко задължителни за изпълнение елемента, като маршалите ще следят за тяхното правилно изпълнение. Колкото и да се пренебрегва, майсторското упраление има своето задължително място в реалното шофиране – най-малкото заобикалянето на различни препятсвия – в нашия случай конуси.

Следващият етап е по-динамичен и предизвикателен. Тук скоростта е търсена, в съчетание с умелото шофиране. Т.е. борим се за най-добро време. Целта е скоростната отсечка да бъде премината за възможно най-кратко време.  За да бъде най-пълна и ясна информацията, малко по-надолу публикуваме и регламента за участие в тазгодишното състезание. Там ще откриете всички технически детайли и задължителни елементи по провеждането на ралито.

Тази година няма как да минем без test drive – зоната, която е достъпна за абсолютно всички, заявили желание – без значение дали са мъже или са жени. Нашите приятели от PEUGEOT и тази година ще бъдат гости и заедно с вас ще тестваме чисто нови автомобили. Разбира се, те са подготвили за желаещите подаръци и изненади. Частта с тестването на автомобилите на PEUGEOT ще започне непосредствено след награждаването на победителките и на разположение ще бъдат както трасето, така и целият град.

Няма как да отминем факта, че за 4-та година правим този формат и всеки път е все по-весело и атрактивно. Разбира се, това дължим на всички, които имат смелостта да карат, макар да знаем, че тук реалните условия на шофиране са доста видоизменени. Нашите момичета с течение на годините показаха, че не се страхуват от времето и еднакво смело карат и при дъжд, и при слънце. За добрият играч няма мека топка!

Затова продължаваме напред с голям хъс и желание това събитие да стане повод за общоградско и масово вълнение,  а както ни показва опитът – много момичета от региона стават част от състезателните списъци почти в последния момент.

Голямо признание за нашата работа е именно това, че толкова хора ни се доверяват и без никакви притеснения застават зад волана.  И тази година ще се опитаме да ви зарадваме, освен с традиционните купи и с други изненади, типично женски. Все пак март е месецът на жените- непостоянен и капризен, също като тях.

Щом стана дума за купи, не можем да не споменем, че специална купа ще има от фондацията на Георги Янакиев, която от миналата година започна да връчва приз за дамата, която мине през трасето без нито една или с максимално малко наказателни секунди. Миналата година Роксана Бандрова грабна купа „Янакиев“, благодарение на безупечното си шофиране. Тя не допусна нито една наказателна секунда и в двата етапа.

 

 

 

 

Програма и регламент за провеждане на

Дамско рали „Осми март – Самоков” 2016

 

 

 1. Организация и място на провеждане
 2. Организатори „Самоков 365”, „Си комерсиал 7” ЕООД, БФАС, ЗД „БулИнс” Oбщина Самоков,
 3. Място на провеждане: Самоков, 12 март 2016 (събота)
 4. Телефон за контакти: 0886 12 12 07

 

 1. Организационен комитет

Председател: Сотир Немов

Зам.-председател: Георги Янакиев мл.

 

 • Официални лица на състезанието
 1. Директор: Крум Стефанов
 2. Зам.-директор: Чавдар Здравков
 3. Tехническа комисия : Чавдар Здравков
 4. Времеизмерване и обработка резултати: Минко Минков
 5. Отговорник сигурност: Л. Рангелов – ОДП -София
 6. Допустими автомобили

Допускат се туристически автомобили серийно производство, отговарящи на спецификацията на производителя, продавани на широката публика, без каквито и да било модификации.

 

 1. Допустими водачи:
 2. До участие се допускат: жени – пилот , и навигатор.
 3. При представяне на документите, водачите присъстват лично и представят:

-свидетелство за правоуправление

-регистрационен талон на автомобил

-заверен годишен технически преглед

-валидна полица „Гражданска отговорност”

 

 1. Oписание на състезанието

Дамско рали „Осми март – Самоков” 2016 е приложно състезание и се състои от следните елементи

 1. Майсторско управление между пилони
 2. Скоростен етап.

При всички изпитания за класиране, спирането по трасето и получаване на чужда помощ е забранено и ще доведе до отстраняване.

 

 • Наказания: по приложените схеми на изпитанията за класиране
 • за преместен или бутнат пилон – 5 н.сек.
 • за неправилно изпълнен елемент – 10 н.сек
 • за неизпълнен елемент – 20 н.сек.
 • за неизпълнено изпитание – изключване

 

 • Класиране
 1. Общо генерално класиране
 2. Награди

различни от всеки спонсор

Х. Заключителни разпоредби

 1. Организаторите си запазват правото да отлагат частично или изцяло провеждането на състезанието.
 2. Организаторите не носят отговорност към състезателите или към трети лица за щети и загуби, причинени пряко или непряко от състезателите или техните автомобили. Тази отговорност се носи от непосредствените им извършители.
 3. Всички участници в състезанието са задължени да присъстват на церемонията по откриването
 4. Класиралите се участнички на първите три места в генералното класиране и по класове, но неявили се на церемонията по награждаването се лишават от призовете.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close