ПолитикаСамоков

Рали шампионът Крум Дончев и спортни деятели от Самоков отбелязаха заедно Деня на спорта

“Самоков 365”

„Щастлив съм да бъда тук сред вас, защото Самоков е спортната столица на България”. С тези думи българският рали шампион Крум Дончев се обърна към събралите се в обновената зала на Младежки дом – Самоков спортни деятели.

Пред присъстващите ръководители на спортни клубове изтъкнатият рали състезател разкри вижданията си за развитието на спорта в контекста на българското членство в ЕС. Светът отбелязва датата 17-ти май като Международен ден на предизвикателството, а България – като Национален ден на спортиста и професионален празник на работещите в сферата на физическото възпитание и спорта. Какъв по подходящ повод от това да се очертаят проблемите и предизвикателствата, пред които клубове, състезатели и треньори са изправени днес. Голяма част от тях са свързани с недостатъчното финансиране. С малко повече лична инициатива и разумни управленски решения това би могло да се промени.

Крум Дончев посочи като пример възможностите на програма „Еразъм”, която освен към образованието и младежките дейности е с отворени врати и към спорта. В личен план сподели мотивите си да се ориентира към политиката и настоящата си кандидатура за евродепутат от листата на БСП.

„В един момент си дадох сметка, че имам всичко необходимо, но нямах най-важното – спокойствие. Това ми създаваше силен вътрешен дискомфорт” – разказа изтъкнатият състезател пред публиката в залата.

Стремежът към спортната битка и победата в нея той пренася и в политическите си разбирания. „На първо място поставям изконните човешки ценности – демокрация, равенство, борбата против двойните стандарти във всеки един аспект” – сподели още той.

Говорейки конкретно за спорта, е важно повече хора да имат достъп до различни активности, защото това е здраве. Масовостта обаче също изисква усилия и немалко средства. Едва три милиона лева – от 76 на 79 е увеличен бюджетът на Министерството, което е крайно недостатъчно.

„Спортът трябва да бъде маркетинг” – заключи любителят на високите скорости, но от първо лице коментира, че това е много трудно да се постигне. След изложението, което направи дойде ред и за въпроси, на които гостът с готовност отговори.

На финала Дончев със задоволство разкри колко обича Самоков и винаги с удоволствие идва, не само покрай рали „България”. Не пропусна да изкаже думи на признателност към покойния вече Георги Янакиев – старши за приноса му в развитието на българския автомобилен спорт.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close