ОбществоРегионалниСамоков

Рали събра любители на ретро коли на паркинга на зала “Арена” – Самоков

„Самоков 365“

„За петото издание на ралито решихме този път да стигне до курортен комплекс „Боровец“, като премине и през град Самоков“, каза Данаил Пенчев, мениджър на Авангард Класик клуб. Той посочи, че в ралито участват петдесет автомобила,  като най – старият е от 1925 година, както че могат да се видят „супер кар“ коли, които са с много конски сили.

Пенчев допълни, че трасето се състои от два етапа. Първият ден бе днес. Автомобилите тръгват  от Национален исторически музей (НИМ) – Бояна, обясни Данаил Пенчев. Той заяви, че участниците правят пролог по Софийски околовръстен път, водени от ескортиращи автомобили на отдел „Пътна полиция“ – СДВР, като стигат до полигон, намиращ се в село Кокаляне, район Панчарево, град София. По думите му на полигона започва първото изпитание за участниците от ралито, което представлява прецизно спиране срещу неподвижен буфер. Той поясни, че шофьорите в ралито колкото по-близо спрат да буфера, без да го закачат, толкова повече точки получават.

Пенчев каза, че следващото изпитание е в Самоков. Участниците трябва да покажат приложно паркиране, включващо три вида – преден, заден и страничен гараж за най-бързо време.

„Трасето е обезопасено, защото тук автомобилите могат да покажат пълния си капацитет и майсторството на водачите“, заяви още част от организаторите Данаил Пенчев.

Той допълни, че след приключването на ралито в Самоков автомобилите се местят в Боровец, където водачите ще пренощуват. В утрешния ден автомобилите могат да бъдат разгледани на паркинга пред хотел „Самоков“ в Боровец.

„Потегляме в неделя в 10:00 часа към бившето летище на Община Сапарева баня, където участниците ще имат най- динамичното изпитание“. Шофьорите на ретро автомобилите ще трябва да преминат през определена отсечка с конуси по определен ред за най-бързо време. „Интересното тук е, че участниците сами определят времето. Екипажът преминава веднъж през трасето, давайки максимално високо време, и след това веднага пускаме участника и той трябва да даде същото време като предишното преминаване“. Той заяви, че наказанието е между първото и второто преминаване. Пенчев добави, че по пътя участниците ще имат да търсят скрити букви, които са на различни места. „Всеки екипаж има тези букви в пътната книга. Накрая завършват пред НИМ – Бояна“, където ще се състои и награждаването от 15:00 часа до 17:00 часа.

Пенчев посочи, че при този вид надпревари автомобилите се движат по пътищата за обществено ползване, като те не се затварят, защото се гони точно време, което е съобразено с пътните знаци. „Така ралито може да се движи в пътния трафик без участниците да пречат или застрашават другите шофьори“.

Ралито Classic Vitosha Trophy се организира от “Авангард Класик клуб” в сътрудничество със Столична Община, район Витоша, и Община Самоков, разясниха от общинската администрация.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close