ОбществоРегионалниСамоковСпорт

Рали за дами “8 март” 2016. За 4-а година

Мария Галчева

Това е събитието на март. Събитие с много традиции, което отново „оживя“ преди 4 години и заедно с всички вас, тази година ще го организираме за 4-ти път.

Четири години са и много, и малко време. Достатъчно, за да разберем, че организацията не е шега и отнема много време и технически усилия. Въпреки атракционния си характер, не пестим и за секунда сигурността – този незаменим елемент в автомото спорта. Много е времето, защото то носи заряда си – на всички, които са го организирали преди и които сега са до нас. А малко – защото за 4 години не можем да възстановим емоция, живяла с общоградски дух.

Влезнахме и  в медиите – в местните и в националните – БНТ, Нова телевизия, Хоби ТВ, които разказаха на страната за  начинанието ни. Чу се за нас и за нашето събитие, което заслужено беше реабилитирано след дълги години мълчание.

И все пак – помните ли откъде дойде идеята?

Идеята дойде от събитие, което се е провеждало в Самоков през 70-те години на миналия век, когато то е било под шапката на Съюза на българските автомобилисти – рали само за жени. Заехмесе със задачата да го възстановим и отново да превърнем в традиция тази идея. По спомените на участнички в него  това са били паметни дни, превърнати в общоградски празник за малки и големи. Правили са освен майсторското управление и скоростни отсечки. Нашето начинание през 2013 дойдемалко пробно, но се прие добре от хората и полека-лека започнахме да мислим нови варианти и формати.

През 2014 година Баба Марта ни изненада с такъв жесток дъжд, но това не ни отказа. Цели четири часа  бяхме под вода буквално, при рекорден брой участнички, които явно също не се уплашиха и караха в реални условия. Нямаше начин – с климата не можем да се борим, а и истинският шофьор личи на мокро и хлъзгаво. Всеки може да кара на сухо. През 2014 година тест драйвът се поем от Peugeot, с които осъщестихме повече от успешно сътрудничество. От тогава, та и тази година те са наши партньори.

Всички участници, без значение дали са зад волана или на трасето по задачи, са единодушни, че подобен тип събития са живецът в един град. Адреналин и много усмивки, забавление и ентусизъм, посветени на дамите. Разбира се – важно е призванието. Да чуеш, че си добър шофьор на фона на доста солените шеги по адрес дамското шофиране, си заслужава. Пък и да се повозиш в чисто нови коли – без ограниение и лимити. Безценно!

Наши гости са били покойният Георги Янакиев, кметът на общината Владимир Георгиев, народните представители Ирена Коцева и Димитър Делчев, общински съветници и емблематични фигури за Самоков. Миналогодишното издание на осмомартенското рали беше посветено на Георги Янакиев, който ни напусна. Негова беше основната заслуга за триумфалното завръщане на това събитие в живота на самоковци. Той беше първият човек, до когото се допитахме в ранната пролет на 2013 година и който ни запозна с целия екип, работещ и тази година по подготоката на ралито. За цялата помощ и съдействие сме му безкрайно признателни. От миналата година фондацията „Георги Янакиев“ свой собствен приз на дамата, която по време на преминаването на трасето не направи нито една грешка. Така първата купа „Янакиев” отиде при Роксана Бандрова.

През 2015 година ударихме абсолютен рекорд по желаещи да се включат в надпреварата – „заковахме“ 26 смели момичета. Особено засилено беше „чуждото“ присъствие – благоевградско, софийско и пловдивско.  За първи път самоковки имаха такава жестока конкуренция на свой терен и то за да се получи повече от перфектна напревара под свежото мартенско слънце.

Тази година продължаваме с пълна сила – за 4-ти път поред. Надяваме се това рали да успее да влезе в календара на Българската федерация по автомобилен спорт. За Самоков това би означавало огромна реклама, а за нас, екипът, който възроди ралито „8 март“ истинско признание и удовлетворение. Докато се опитваме да реализираме тази своя амбиция, за нас остава това да ви радваме – вас като наша аудитория и пряк оценяващ на усилията ни.

Отново сме ви подготвили много изненади, които няма да издадем, но най-основното – емоцията и еуфорията, ще го дадаат нашите момичета, които нямат равни на себе си по хубост, храброст и характер!

Мястото – пред Арена „Самоков“, денят – 12 март, започваме в 10.00 сутринта! Очакваме ви!

Tags

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close