Самоков

„Рали България 2013“ започва от Самоков

 Срещата с организаторите и общинското ръководство се състоя в зала 315 в сградата на Общината. Присъстваха представители на Българската федерация по автомобилен спорт, на общините, през които преминава трасето на ралито, представители на пожарната, полицията и центъра за спешна помощ. Представителите на БФАС запознаха присъстващите с маршрутите на трасето. Дискутирани бяха подробности във връзка със състоянието на пътната настилка, безопасността, отговорностите на всяка една институция, ангажирана с ралито и др. Тази година Рали България ще се проведе в рамките на три дни.

Основна част е концентрирана на територията на община Самоков. Официалното откриване ще бъде на 5 юли от 17.30 на площада в Самоков, откъдето ще стартира ралито. Закриването ще бъде в неделя – 6 юли отново на площада в Самоков. Сервизния парк ще бъде на паркинга пред зала „Самоков”, а щабът на ралито ще бъде разположен в залата и хотел „Арена”.
Маршрутът на ралито тази година е подбран така, че да бъде достъпно до повече хора. Организаторите споделиха, че стремежът на издание „Рали България 2013” е да бъде атрактивно и да събере максимален брой зрители. За пръв път трасето ще премине през населено място, което се очаква да предизвика най-голям интерес, но в същото време отговорността към обезопасяването става по-голяма. Първият етап на ралито ще започне пред МБАЛ Самоков ще премине през квартал „Самоково”, през новия пробив от бул. „Искър” към пътя за Говедарци и ще завърщи на кръговото при стадиона.
Вторият ден етапите са извън територията на община Самоков – Муково, Церово Виноградец и втори етап за деня – Белово, Юндола. Третия ден ралито отново се връща на територията на община Самоков като ще се преминават отсечки – Бели Искър – Боровец, отсечка в самия курорт и отсечка на пътя Гуцал – Ихтиман. Преминаването на ралито на територията на дадена община е свързано освен с отговорностите по организацията – трасе, безопасност, но и с ангажименти на общините.
 „Рали България” стартира началото си като рали „Албена” и дълги години се провежда в морския курорт. От близо 8 години обаче, със съдействието на тогавашния председател на БФАС – Георги Янакиев ралито се премества в Боровец. По този начин община Самоков става основната община – домакин на ралито.
Тази година за пръв път акцентът се измества от Боровец към Самоков. Това превръща нашия град и в столица на автомобилния спорт и сред множеството спортни мероприятия и международно ниво, тази година Самоков ще бъде записан и в страниците на автомобилния спорт.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close