Спорт

Рали „България” с нов шампион

1Рали „България” завърши, за някои успешно, за други не чак толкова. И за радост на всички без инциденти.

На 5 юли бе официалното откриване на центъра на града. Всички любители на рали спорта можеха да видят отблизо колите и своите любимци. Пилотите и навигаторите бяха много благоприятно разположени спрямо феновете и не отказваха снимки и автографи, а след това всички поздравиха събралото се множество. А Йордан Йовчев, зам. министър на спорта, даде първия старт на ралито.

За първи път в историята на рали „България” имаше отсечка в градски условия и то не къде да е, а в Самоков. Всички фенове успяха да видят отблизо състезателите, да усетят тръпката от скоростта и да чуят ръмженето на двигателите. Едно неописуемо усещане.

На следващия ден състезанието продължи извън нашата община (Мухово, Юндола, Белмекен). Водач след първия ден бе шампионът на България Димитър Илиев, а на 4,6 сек. след него бе Александър Салюк, а Крум Дончев изоставаше на 52,2 сек. Всичко бе чудесно докато организаторите от БФАС не решиха да отменят последния старт заради градушка. Това решение бе доста спорно, тъй като голяма част от състезатели и зрители не бяха видели това природно явление, т.е според тях не е имало условия, които да застрашават безопасността. Искрено ядосан от създалата се ситуация бе Александър Салюк, който бе дал второ време, с което щеше да изпревари Димитър Илиев.

В неделя всичко бе забравено и състезанието продължи нормално. Водачът във временното класиране Димитър Илиев бе сложил от по-меките гуми, което му изигра лоша шега в първите три отсечки между Бели Искър и Боровец. Това позволи на съперниците му да се възползват от създалата се ситуация и да му отмъкнат водачеството. В първите две обиколки най-бърз бе италианецът Лука Бети, но в третата Салюк бе най-отпред. Спорът за първото място бе между Илиев и Салюк. Украинецът поведе с 3,6 сек., но на 11 отсечка българинът стопи преднината му само на 1,1 сек., за жалост технически проблем му попречи да го изпревари и да навакса изоставането. А Салюк продължи с доброто каране и спечели рали „България”, прекъсвайки доминацията на Илиев през последните две години.

Крум Дончев остана трети на 1.09 мин. след победителя.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close