ИнтервюРегионалниСпортСпорт

Ралица Кашинова: „Има още много върхове за покоряване“

Илиян Чалгънов

Днес Ви срещаме с една амбициозна, силна и очарователна дама, която преди около 3 седмици спечели държавният шампионат по бодибилдинг и фитнес в своята категория „Бикини фитнес“ – абсолютен шампион във всички осем подкатегории. Тя е само на 24 години, но за възрастта си успява да се развие в няколко сфери, различни от фитнеса. Завършила е „Медии и журналистика“. Назад във времето тренира също лека атлетика, баскетбол, волейбол, биатлон, паралелно с това модерен балет. За нея спортът е най-големият учител – изгражда характер и воля. Разговаряме с Ралица Кашинова:

 

Здравей, Ралица! Разкажи ни малко повече за себе си? Как започна да се занимаваш с този вид спорт?

Здравей! Много благодаря за отделеното внимание и проявения интерес към мен! Занимавам се с фитнес от 8 години. Състезател съм от една, а вече имам 4 състезания зад гърба си. За себе си мога да кажа, че съм човек, който е влюбен в спорта. Той е бил част от моето ежедневие през целия ми съзнателен живот, под формата на различен спорт, танци, фитнес. Започнах да се занимавам с културизъм миналата година, когато реших да отида на състезание в категория „Бикини фитнес“. Не знаех до къде мога да стигна, но ето че днес, знам че има още много върхове за покоряване.

Как се запали по фитнеса?

Като дете практикувах различни спортове, паралелно с това се занимавах с модерен балет. Бях добра в конкретните спортове, но не и най-добрата. Осъзнах, че спортът е моето хоби и не е задължително да се занимавам професионално. Първо започнах с леки тренировки във фитнеса – там нямах фиксирани часове, определени тренировки и конкретни състезания. Всичко определях сама и това ми харесваше най-много. Аз знаех, че съм във фитнеса, защото искам и правех всичко с удоволствие. Когато забелязвах резултатите амбициите ми ставаха все по-големи. В последствие се стремях, да поддържам форма на фитнес модел. Започнаха да ме забелязват лица от тази сфера, компании, отвориха ми се нови врати. И тази искра, която запалих като дете по фитнеса, днес е един горящ пламък, който скоро няма да изгасне.

Какво включва хранителния ти режим и позволяваш ли си понякога да го нарушиш?

Предсъстезателният ми хранителен режим включва достатъчно храна, за да се чувствам сита и да имам необходимата енергия. Разбира се, случва се, да си позволя храна, която не се вписва в него, но се случва рядко и количеството е минимално. През останалата част от времето, в което не се готвя за състезание, поддържам форма с балансирано хранене и тренировки. Както всеки човек, обичам сладки храни. Това беше причината, да започна да сътворявам здравословни десерти. Експериментирам и се наслаждавам на полезни храни, които заместват шоколада в менюто ми. Когато човек чете, знае и разбира теорията, на базата на която прави менюто си, той знае и как да компенсира нарушенията в режима.

Как протича подготовката за състезание, ти самата как поддържаш форма?

Подготовката ми за състезание включва хранителен и тренировъчен режим. Приготвям храната си у дома – прясна, натурална храна. Подбирам сезонните зеленчуци и плодове, наблягам на белтъчините от източници като яйца, месо и риба. Въглехидратите са от варени или печени картофи, ориз, както и овес (който е богат на фибри). Задължително в менюто ми присъстват полезни мазнини, които си набавям от зехтин, ядки, яйчни жълтъци и авокадо. В цялост мога да кажа, че храната ми е достатъчно, хранителна и полезна.

Какви титли и постижения имаш до момента?

Най-голямото ми постижение е на Републиканското първенство през тази година – Абсолютната титла в категория „Бикини фитнес“ за 2017г. За тези, които не следят този спорт, ще направя пояснение. На Републиканското първенство  взех златен медал в категория „Бикини фитнес“ до 164 см. Категориите при „Бикини фитнес“ са през 2 см (общо 8 категории). Накрая всички победителки в тези категории се борят за абсолютната титла, която тази година е чест да притежавам. На предходния турнир „Пловдив” се класирах на трето място в категория до 164 см. На първото ми международно участие на Балканско първенство през пролетта влязох в топ 6.

Как виждаш своето бъдеще?

Бъдещето е непредвидимо. Амбициите ми са големи, както в сферата на спорта, така и в професионалната сфера, също така и в личен план. Пролетта ще участвам на Европейско първенство и само постиженията ми могат да определят бъдещето в тази насока. По професия съм застраховател, паралелно с това водя индивидуални тренировки, изготвям хранителни и тренировъчни режими. Надявам се, да съумея да запазя баланса!

Какво мислиш за хранителните добавки?

Хранителните добавки са препоръчителни за активните хора и задължителни за състезателите. Понятието „добавки“ всеки разбира по различен начин. Лично за мен, добавките са необходимост – витамини, минерали, аминокиселини, протеин. Всеки активен спортист знае, че енергията и силата по време на тренировката и възстановяването след нея, няма как да са качествени без необходимите добавки. Разбира се и тук говорим за разумен подбор на добавки, които са част от един тренировъчен режим.

Какво ще посъветваш онези дами, които също искат да влязат във форма, на какво трябва да обърнат внимание?

Бих посъветвала дамите да се движат – без значение, дали ще изберат фитнес зала, танци, различни групови занимания, бягане в парка или фитнес у дома. Спортът е преди всичко здраве. Здраве е и храната, която консумираме. Затова трябва да обърнат внимание на храната, която приемат – каква е тя, какъв е нейният източник и какво е съдържанието й! Нека се стремят към чиста, натурална и непреработена храна.

Жена с твоята фигура, чар и красота може без проблем да играе и в киното. Мислила ли си по този въпрос?

Благодаря за комплиментите. Не съм се замисляла по този въпрос, но с удоволствие бих опитала. От дете съм на сцена, обичам и камерите ( завършила съм журналистика и съм практикувала). Като цяло филмовата индустрия ме влече. Нищо не се знае, както казах, бъдещето е непредсказуемо. Каквото и да ми поднесе съдбата ще го посрещна с усмивка и ще дам шанс на себе си!

Последното ти постижение донесе много радост и гордост на самоковци. Как се почуства като абсолютен шампион?

Ще прозвучи комерсиално…Не може, да се опише. Първо взех първия си златен медал в категорията ми. След това абсолютната титла беше истинското вълнение. Там, на сцената, сред най-добрите – вълнението беше невероятно. Когато ме обявиха за шампион аз не дишах. И тук искам да благодаря на треньорът ми Тихомир Трифонов от с.к „Кобра“ Стара Загора и на всички мои близки, които бях с мен в този момент. Неведнъж казах, че това изживяване е за тях. Тази победа е за тях. Те грееха от щастие, в очите им се виждаше гордостта! За мен това е победата, това е свършената работа! Вече всичко отшумя, с гордост си нося титлата, която промени доста ежедневието ми, към хубаво, разбира се!

Как се развива според твоите виждания този спорт в България, има ли бъдеще специално за жените?

За тези, които искат, развитие винаги има. Аз съм състезател от една година, смених 2 клуба (в Самоков няма клуб, който да членува във федерацията по културизъм), тръгнах сама, от никъде. Срещнах подходящите хора, попаднах на добър треньор, дали аз съм ги търсила или те ме намериха е спорен въпрос. Общо взето Ралица от Самоков излезе на равно с дългогодишни шампионки и ги победи. Така че мисля че има развитие, има бъдеще. А тази категория е много нежна, дамите са женствени, елегантни и симетрични. Смятам, че дори стремежът да се впишеш в тези критерии е достатъчен успех за една жена!

Има ли интерес към Бикини фитнеса в България?

Да, смятам че има. Макар и не толкова популярен спорт, културизмът привлича интерес. Като цяло суетата и стремежът, да изглеждаме добре, да имаме стегнати тела и мускули, предизвиква този интерес. За кратката ми кариера, наблюдавам че с всяко следващо състезание, броя на участниците нараства. Това е сигурен знак, че скоро в България ще се говори повече за успехите на състезанията по бодибилдинг.

И в заключение какво би пожелала на нашите читатели и тези, които биха искали да последват пътя ти?

Желая на Вашите читатели да се грижат за здравето си, да не се лишават от храната, която обичат, а да намерят баланса между вкусното и полезното. Бъдете физически активни, старайте се да живеете спокойно и намирайте време за себе си. Спортът е здраве, спортът е живот! Храната е най-ценното нещо в живота ни, не го подценявайте! Тялото е вашият дом, а за да Ви е уютно в него, трябва да се постараете!

На екипа Ви желая много успехи, професионално развитие, и хиляди читатели!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close