ЗлободневноРазвлечения

Райко Масларски – председател на „Движение България на гражданите” – Самоков: „Обърнати сме към избирателите и властта не ни е самоцел”

Анелия Балабанова

В разгара на лятото, Райко Масларски оглави „Движение България на гражданите” – Самоков. Солидният политическият опит натежа при избора на бившия общински съветник и настоящ член на Общинската избирателна комисия /ОИК-Самоков/ за ръководител на местната структура. За зам.-председатели присъстващите избраха Вержиния Лобутова и Владислав Тонев.

Новоизбраният лидер има подкрепата на националното ръководство в лицето на председателя Димитър Делчев. Обща ще е стратегията за действие във връзка с предстоящите през 2019 г. избори. Първо са тези за представители в Европейския парламент, а през есента е и местният вот. „Ще търсим почтени и компетентни хора с будно гражданско съзнание, които да влязат в управлението на града. Не ни интересува тяхното минало и политическа принадлежност” – коментира Райко Масларски.

Със сигурност през следващите месеци ще има интересни неща и процеси, които си заслужава да бъдат проследени. Ето какво сподели в аванс новоизбраният председател на ДБГ – Самоков.

Г-н Масларски, на какви хора ще разчитате, за да подсилят редиците на „Движение България на гражданите” в Самоков?

Интересуват ни почтените и честни граждани със знания и модерно виждане за нещата.  Не ни интересуват леви, десни, комунизъм – антикомунизъм. За мен е редно както отдаваме почит на загиналите на Черната скала след 9-ти септември, така да си спомняме и за Ястребинчетата, загинали преди 9-ти септември. Ние се вслушваме в инакомислещите. Това са хората, които се вълнуват и задават непрекъснато въпроси. Обикновени въпроси, които вълнуват всички. Не за глобалната визия, за която ние ще се борим, а за това например къщите на кои собственици ще бъдат санирани в тоя град. Самоков от града на бялата порта в града на синята зона ли ще се превърне и това не пречи ли на малкия бизнес? Интересуват се също  за сроковете за обслужване в Общината и затова, че олигарсите се обслужват без ред. Градът е много красив, но се е превърнал в един красив труп- няма бизнес, намалява населението. България е страната с най-голяма корупция, по свобода на медиите сме на 111 място и съдебната система. Това са проблеми отгоре-надолу, независимо кой е на власт. Ако погледнем в Административен съд-София област ще видим какви безумни дела води Общината и какви големи обезщетения ще изплаща за проточени дела. Връщайки се в началото ще споделя, че за мен десен човек е който сам се издържа, изповядва някакви ценности, работи и не виси на врата на държавата и общината.

Не е ли трудно да се постигне тази независимост в какъвто и да е аспект – личен или професионален?

Трудно е, защото зависимите хора лесно се управляват и стават глухонеми. Такива са повечето от съветниците в момента. Единствен, който ме впечатлява със своята гражданска позиция е Васил Зашкев. Заради мнението си, което често споделя публично, той е неудобен за много хора.

Вие като партия как бихте противодействали на споменатите порочни практики?

Без участие в управлението и включването на почтени хора в него, това няма как да се случи. „Движение България на гражданите” категорично застава зад европейските ценности и участието в НАТО. Там е мястото на България. Хората, които гласуват за европейската и евроатлантическа насоченост, ще бъдат нашите избиратели. Именно европейските ценности за свобода на бизнеса, словото и почтеност и прилагането им на местна почва биха довели до промяна. Но не на думи, които чуваме на всички избори, а на дела, които рядко се срещат в Самоков.

Имате ли подкрепата на националното ръководство?

Разбира се. Също така държах и на приемственост от предишните председатели – Вержиния Лобутова и Владислав Тонев, които са изключително заети в момента в своята сфера на дейност, но имат опит, с който могат да помогнат. Истанбулската конвенция и гей парадите не са проблемите на нашата партия. Опитваме се да бъден съпричастни към нещата, които истински вълнуват хората. По отношение на председателя Димитър Делчев мога да кажа, че той е човекът, който създава визията. Доказа се и като изключително добър депутат. Държеше докрай за промените в съдебната система, които така и не се реализираха.

Какви са ви очакванията с включването в политиката и кои са най-належащите проблеми на Самоков, които виждате?

Очакванията са ми оптимистични. По отношение на Самоков, градът трябва да има един поглед в бъдещето. С туризма ли ще бъде свързано то, с индустрията или София ще си остане притегателна точка за самоковци. И тази визия да бъде съгласувана с гражданите и следвана от всички управляващи, вместо всеки да дърпа в своя посока. Лошите пътища в района са изключителен проблем. Никой не иска да си чупи колите и да идва тука. Има какво да се желае и по отношение управлението на туризма.

Преди време Димитър Делчев в интервю за „Самоков 365” очерта като сериозно предизвикателство статуквото, което е добре да бъде разбито. По какъв начин може да се случи това?

С нови избори.

Реално ли е да се случи това?

Както преценят хората. Ние сме достатъчно обърнати към избирателите, властта не ни е самоцел.

Около избори по един или друг начин се заиграва с ромските гласове, „печеливша карта” ли са те?

Има различни начини да бъдат преустановени тези практики – като машинното гласуване и премахване на номерата на партиите, но няма политическа воля, защото управляващите ще се лишат от гласове. Ние в подобни практики, свързани с купуване на гласове, не участваме. Купувачите на гласове нека си се разиграват. Ромите са пълноценни граждани на Самоков. Надявам се образованието и интеграцията по-бързо да свършат своята работа. Ако искат нека си продават гласовете – въпрос на личен избор, но и отговорност. Много българи също продават своите. Нашата партия не купува гласове и не искаме сред нас такива хора. Продаващите гласа си трябва да знаят, че по този начин купуват бъдещето им и утре нямат право да недоволстват от решенията на управляващите.

Какво бихте споделили в заключение?

Моите съграждани ме познават достатъчно добре. В стила на лексиконите мога да кажа, че харесвам възрожденците Захарий Стоянов, Георги Раковски, Ванче Михайлов, ген. Иван Колев, Борис Сарафов, Тодор Александров. Привърженик съм европейските и евроатлантически ценности. В исторически план това, което ме вдъхновява и предизвиква възхищение в мен е Съединението на българския народ и спасяването на евреите

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close