Политика

Райко Масларски – „Както гласуваме, така ще живеем”

Анна Манова

raiko

В изборния ден разговаряме и с Райко Масларски като лице, което е част от РБ на местно ниво. Той винаги е бил добър събеседник на политически теми, защото освен, че има твърдо изразена партийна позиция има и един малко по-разчупен и интересен поглед над нещата. Днес с него говорим за това как вижда той парламентарните избори, българския гласоподавател и ситуацията, в която е поставен.

Здравейте, г-н Масларски. Как протичат президентски избори 2016 през Вашите очи?

За мен това са куриозни избори. Избори, в които участва човек с име на оръжие – пищов, участва човек с име на леке, човек, който е педофил. Тази плеqда са ми много интересни. Друго нещо, което за мен е куриозно е, че БСП се явява с човек, който никога не е бил член на БКП, докато  в другите партии е пълно с бивши членове. Има и порядъчна доза и доносници на ДС – за такива не бих гласувал никога.

За разлика от развитите демократични страни, където кандидатите за президентския стол се борят по две години, в нашата страна те се сервират месец преди самите избори. Това е изключително смешно.

Друго, което мен истински ме забавлява е, че още няма ясни кандидатури, а ти задават въпроса: за кого ще гласуваш на втория тур? Това е типично български манталитет. Самите ние още сме свидетели по отношение  на това да се експериментира по какъв начин да се гласува. Помните преброяването по електронен път стана много гладко, а тук още разсъждаваме дали да го има или не.

В такъв случай – за или против сте за машинното гласуване?

Аз съм за машинното гласуване. В Индия, без да дефинирам степента на интелигентност, гласуват със символи. Много е подходящо и за България. Като говори за избори като цяло топва, което на мен ми прави впечатление и за пореден път съм свидетел са стихийните митинги, които се правят преди някаква смяна на властта. Спомням си по времето на Костов, когато таксиметровите шофьори се надигнаха, после беше смяната на Борисов и кабинета, сега такова нещо усещам с вълната от бежанци. Манипулациите се правят по един префинен начин.

Какво означава това? Глупав ли е българският избирател?

Не е глупав, но са ниски критериите за кандидатите. Не бих обидил един народ. Както гласуваме, така ще живеем. Но ценностната  система коренно трябва да се промени. Трябва да има независимост на институциите, което го няма в момента. Трябва да имаме и съдебна система, а президентът да слага вето над всички закони.

Не мислите ли, че фигурата и ролята на президента в една парламентарна република е по-скоро представителна?

Президентът има доста власт. Не е толкова безобиден статута му по Конституция. Трябва да е с позиция и с демократични и евроатлантически виждания. Такъв е моят кандидат. Така ги разбирам аз нещата и дори да съм малцинство ще продължавам да държа на тези неща.

Какво мислите по отношение на гласуването на българите извън страната?

Изключително некоректно е към хората, които вкарват най-много пари в държавата, повече от инвестиции, да не им се дава възможност да гласуват в чужбина. Мит е, че от Турция идват най-много гласове. Голяма част от хората в Европа, които работят за своите родители и деца, останали в България – над 2 мил. души, да бъдат ограничавани. Не е правилно за мен.

За или против провеждащия се в момента референдум?

Според мен можеше да се събере в един въпрос – за или против промяна в Конституцията. Това става по парламентарен начин чрез Велико народно събрание, друг вариант няма. И трябва да има повече уважение към институциите като цяло.

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close