ПолитикаРегионалниСамоков

Райко Масларски – водач на листата на ДБГ: В бъдещия ОбС трябва да има критично мислещи хора и по-малко казващи „БРАВО”!

Георги Даскалов 

Райко Масларски е водач на листата на „Движение България на гражданите” за изборите тази есен. Заедно с него са хора, които не са част от политически партии и не са участвали в управлението на града до този момент, нямат зависимости от олигарси, бизнесмени и фирми. Но са личности с ясно изразено собствено мнение и позиция по темите от дневния ред на Самоков. Това са критично настроени хора, които не одобряват възприетия модел на управление на ОбС да взима важни решения, засягащи всички, без да се допита до мнението на самоковци.

Г- н Масларски, имате няколко мандата като общински съветник. През изтичащия мандат не бяхте. Кое Ви мотивира да се върнете отново в политиката?

Не ми харесва моделът – „Ти на мене, аз на тебе“, по който общината се управлява през последните няколко мандата. Бях решил повече да не участвам в политически борби, тъй като през годините се натрупаха доста разочарования. Но си дадох сметка, че така тези, които правят „политиката“ в Самоков, ще се чувстват още по-комфортно. Както се казва, когато от политиката си тръгнат отвратените, в нея влизат отвратителните. Разбирам, че при сегашната ситуация е много трудно да се промени моделът. Но цял живот съм се опитвал да правя нещо добро за хората в Самоков и общината. Мисля че ще е добре в общинския съвет да чуват й гласове, които не викат само „Браво“, трябва да има хора, способни да мислят критично.

Кажете нещо повече за листата, на която сте водач.

Повечето ни кандидати са партийно необвързани, млади хора, неучаствали досега в избори и във властта. Една немалка част от нашите кандидати имат собствен бизнес, работата и успехът им зависят много малко от общинската власт и политиката.

Ние вярваме, че всеки от кандидатите може да даде много на града. Затова насърчаваме нашите избиратели да гласуват мажоритарно и да си изберат кандидат, когото познават и на когото вярват. Възприемаме подреждането на листата в голяма степен условно, тъй като при сега съществуващите правила дори човек, който е на по-задна позиция може да спечели мандат, стига да получи доверието на избирателите. Вярваме, че избирателите на „Движение България на гражданите” разбират нашата мисия, че ще ни подкрепят в усилията да направим управлението на община Самоков по-почтено, по-ефективно, по-близо до хората. Ще приемем изборния резултат такъв, какъвто е. Лично гарантирам, че бъдещите съветници от ДБГ ще се съобразяват само с интересите на самоковци и няма да правят услуги на корпорации, фирми и олигарси.

Кое в града и Общината Ви харесва и кое – не?

Черногледо би било да се каже, че Самоков не се е променил към по-добро през последните години. Изгради се хубав крайречен парк, подмениха се тротоари, за добро или лошо. Предишните ръководства на общината имат заслуги и това трябва да се признава. Само с отрицание не може да се върви напред.  Същевременно извън центъра нещата не изглеждат толкова прекрасни. Например на изхода на Самоков към Драгушиново вече има постоянно незаконно сметище и властта просто си затваря очите. Канализацията по селата е сериозен проблем. Може да се работи още по отношение на приобщаването на малцинствата. Това са хора, които могат да допринесат за развитието на Самоков, но ако продължаваме да си затваряме очите, ще дойде време – и то скоро, когато проблемите ще са повече от решенията. Не бива да се подценява нарастващият брой на бездомни кучета в общината, което на пръв поглед е дребен проблем, но случаите на ухапани са все повече

Вие сте член на „Ротари клуб“ – Самоков. Това ще Ви помага ли или ще Ви пречи, ако станете общински съветник?

Мисля че тази моя позиция ще ми помага в работата като общински съветник и ще бъде от полза за Самоков. През годините създадох множество приятелства и познанства – не само в България. Убеден съм, че работата ми в „Ротари“ и тази на общински съветник не само няма да си противоречат, но и взаимно ще се допълват. И в двата случая служим на хората.

Как виждате ролята на общинските съветници от „Движение България на гражданите“ в бъдещия общински съвет на Самоков?

Няма да мълчим и да одобряваме всичко, което изпълнителната власт се опитва да прокара като политика през общинския съвет. През изтичащия мандат видяхме, че в доста от случаите се събират мълчаливи мнозинства, които почти безрезервно подкрепят кмета и администрацията. Смятаме, че който и да стане кмет, трябва да усеща, че е необходимо да защитава всяко свое решение с аргументи, а не да знае, че каквото и да предложи, то ще получи одобрението на съветниците. Същевременно декларираме, че ще подкрепяме всяка разумна политика, в чиято основа са интересите на хората в Самоков и цялата община.

Представяте ли си как ще изглеждат града и общината след 4 години? Как искате да изглеждат?

Искам Самоков да бъде по-чист, да привлича туристи, да има достатъчно работа за всички. Искам да спрат договорките на тайни места в управлението на общината. Искам хората да усетят, че това е техният град и те също носят отговорност за това как ще изглежда той. Искам да се върне вярата, че нещата зависят от нас самите и че си струва да отделяме време, пари и усилия, за да направим Самоков истински наш дом.

Ако трябва да опишете с три думи Самоков – кои са те?

Осмислянето на всички е да работим ЗА МОЯ ГРАД!

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close