ОбществоРегионалниСамоков

Разходка из поля и гори… виртуално с творбите на Мария Ицова

Анна Манова

Пролетна изложба „Творбите на Мария Ицова”, реализирана изцяло онлайн, разказва различни истории от световете на художничката. Тя ще ви откъсне поне за момент от ситуацията на днешния ден и ще подари едно приятно изживяване за сетивата. Защото не е ли точно това целта на изкуството – да предлага алтернатива, да вдъхва надежда, да чертае хоризонти?

Този път изложбата на платната на самоковската художничка могат да бъдат разгледани виртуално на сайта на Общинска библиотека „Паисий Хилендарски“. Тя бе планирана да се проведе по-рано в Сарафската къща, но извънредното положение наложи нейното отлагане. Част от платната са плод на инициативата „Рисуване с Мария стъпка по стъпка“, която дава възможност на любители да създадат своя собствена картина, която да занесат вкъщи. Друга част са резултат от прекараното време в творчество у дома.

„Понеже сме залостени вкъщи рисуването ми дава свобода да скитам през поля и гори. В мрачните дни да се разхождам сред цъфнали поляни и да си измислям магнолии и лалета, които още на са се случили в Самоков“, споделя художничката.

В тази разходка ще видите любимите на авторката пейзажи и цветя. Като сред картините присъстват икони, силуети на влюбени, горски пътеки, старите къщи и зимни импресии. Акварелите й носят присъщите за тях топлина и мекота. А цветята, поставени в красиви вази, изглеждат сякаш са току-що откъснати от градината. Сред платната ще откриете и един от символите на Самоков – Голямата чешма, но не във вида, в които сме свикнали да я виждаме, а като мечтание – заобиколена не от сгради, а обгърната от красива рилска природа.

Творбите на Мария Ицова може да разгледате тук: https://www.samokovlib.com/virtualna-izlozhba-mariya-itsova/ 

А ако желаете да си закупите някоя от картините може да се свържете лично с нея на фейсбук страницата й.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close