Култура

Отново награда в СОУ „Отец Паисий”

anabelСубсидията и разпределението й за читалищата беше на дневен ред във вторник, когато на среща се събраха всички секретари на читалищата от 24-те села на територията на община Самоков.

В състава на комисията влизат Пепа Георгиева – гл. експерт “Култура, етнос, вероизповедание“ –и по един представител на ръководството на всяко читалище. Още в началото се разрази спор относно дейността на някои читалища, които според Пепа георгиева не работят достатъчно ефективно. Сред посочените бяха читалищата в Ново село и в Ярловоа също и самоковското „Светлина“. Всички присъстващи представиха отчет за дейността си през изминалата 2013, като някои от тях бяха донесли снимков материал и копия на грамоти от техни участия. Заради абдикацията на трите читалища се направи предложение на тях да не се дава цялата субсидия, а само процент от нея.

Стандартът на една субсидирана бройка за 2014 г. е в размер на 6 400 лв. За община Самоков са отпуснати 50 субсидирани бройки. В сравнение с миналата година има увеличение с 5.5 субсидирани бройки. Според писмо от Министерство на културата тези бройки са за читалищата в Белчин, Драгушиново, Широки дол, Доспей, Маджаре и Райово.

Секретарите на читалищата не останаха доволни от сумата, тъй като според тях парите са недостатъчно и като основание към това приведоха като пример неблагоприятния климат на района, спешната нужда от ремонти и огромните сметки за ток. Те предложиха да се направи отделна среща с общинското ръководство, където всички тези въпроси да бъдат поставени.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close