ОбществоРегионални

Разпети петък е!

Самоков 365
Велики петък или Разпети петък – най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син – Исус Христос. В този ден Христос претърпял безброй поругания, мъки и неимоверни страдания. Неслучайно днес постът е най-строг. Църквата повелява да не се яде, нито да се пие. Според църковните канони е забранено да се работи. Пак днес се извършва и ритуалът “минаване под масата” в храма, като се счита, че това носи здраве и късмет.

Тази година обаче Светият Синод на БПЦ призова миряните да спазват всички епидемиологични изисквания на държавните власти предвид опасността от заразяване и разпространение на COVID-19. Светият синод препоръча поклонението пред светата Плащаница от вярващите да става, без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея.

Няма да се раздават цветя и здравец, а с прекръстване и поклон ще се извърши поклонението пред светата Плащаница. Призивът към всички тази година обаче е да останем за великденските празници вкъщи, да не посещаваме храмовете, за да няма струпвания на хора и да не се създават условия за разпространението на коронавируса.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close