Общество

Размисли от деня: За лъжите…

Илияна Георгиева12769472_10205532738657387_1536580953_n(1)

Лъжите хабят много от нашата енергия. Много по-леко се живее, когато казваме истината. Губим много от нашето време и енергия в това да лъжем, а после да поддържаме тази лъжа. Лъжата изморява. Лъжем поради страха ни най-често от нереални сценарии, които всъщност е създал собствения ни ум. Всички лъжем и аз лъжа. Всеки ден изричаме по няколко лъжи. Къде по-малки, къде по-големи, къде хей такива миниатюрни и дребнички, дребнички. Има дни, в които лъжем дори по навик, без да го мислим много, много. Броили ли сте някога по колко лъжи изричате на ден? Със сигурност са повече от две и по-малко от двайсет, примерно. Аз не съм ги броила никога, но съм си задавала този въпрос. И сега защо излъгах за такова дребно нещо? Решавам да се потопя в лъжата и да намеря първоизточника за това ми поведение. Страх. Когато приех страхът ми, и се гмурнах на дълбокото като наблюдател видях всички дребни лъжи на куп, осъзнах колко безмислено е, почуствах колко много ме измарят всички те и грабят от мен. Зададох си въпроса ами по-големите какво ли правят? До там не пътувах, просто взех решение да казвам истината. Лъжейки другия, всъщност ние лъжем себе си, не сме честни и откровени със себе си. Защото всъщност кой е другия? Когато казвам истината всъщност аз съм честна и откровена със себе си, спокойна без никакъв вътрешен конфликт и дискомфорт. Това означава, че приемам себе си и моите страхове.

Ние харесваме откровените хора и тези които казват истината и се сърдим когато ни лъжат, болно ни е. Вярвам позната ви е репликата “Откровен човек беше той”. И не приемайте лично приказките, ако някой ви лъже, нали вече го обсъдихме той не лъже вас а себе си. Има и друг момент често по пътя съм си се сблъсквала с мнението, тезата или отношение ако речете, че човекът който казва истината е „будалата”, а този който лъже колкото се може по-ловко е на почит. Това на моменти ме оставя с впечатлението, че се е превърнало в ценност. Тук пак ще ви подсетя за въпроса ” Всъщност кой е другият?” и „Кой лъже?”, а „Каква е причината да лъжем?”.

Осъзнато или не, ние харесваме и уважаваме откровените хора, защото те са честни със себе си, а ние искаме да бъдем като тях. Или пък им завиждаме, защото нямаме смелостта да се изправим пред собствените си страхове така както те са го направили.

Пробвай днес да кажеш истината, много по-лесно е отколкото изглежда. Не се страхувай, прояви смелост. Лъжата само ни оплита и ни отдалечава от нас самите. Това пространство, време и енергия които й отдаваме от нас, след като се освободим от нея може да ги отдадем за нещо, което обичаме и  ни е на сърце.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close