Седмицата

Размисли относно проектобюджет 2015 г.

pariНиколай Малчев  

Бюджетът на една Община е като кардиограмата на човека. Той показва нейния ритъм и жизнеспособност. Едва ли има Община, която да е доволна от приходите в нейния бюджет, независимо колко големи са те. Затова е необходимо предварително да се определят приоритетите за нейното развитие. Това трябва да започне още в началото на мандата на всяко общинско ръководство.

До този момент не сме чули ясно намеренията на днешното общинско ръководство. Политиката „на всекиго по нещо” не е основа за качествена промяна в нашия град. А такава е наложителна, защото безработицата в града ни е една от най-големите в страната, няма силна бизнес индустрия, курортът Боровец е като стара отживяла марка.

Първото, което се забелязва в проектобюджета за 2015 г. е, че за първите 10 месеца на 2014 г. приходите изостават от плана с около 9 млн. лв. Едва ли за два месеца ще можем да изпълним предвидения план за 2014 г. В същото време проектоприходите за 2015 г. са увеличени с около 700 000 лв. На какво се надява общинското ръководство? Истината е, че Общината е поставила на депозит около 3.5 млн. лв., които ги прехвърля от година на година. Тя определя този депозит като буфер за трудни години. Но да поставиш на депозит малко повече от една четвърт от собствените приходи е икономически необосновано. Още повече, че високата приходна част от проектобюджета за 2015 г. идва и от заема от 2 млн. лв., които Общината ще вземе за изграждането на крайречния парк. При наличие на собствени средства да вземаш заеми е нелогично. Още повече, че лихвите по заемите са по-високи от лихвите по депозитите. Просто и ясно. За жалост, обществените средства не са лични и отношението към тях е различно. Цялата тази операция на общинското ръководство носи на града ни само финансови загуби и може би…предизборен комфорт.

В началото на своя мандат настоящият кмет на града ни бе на посещение във Франция на общини, развиващи туризъм. След завръщането му бе организирана пресконференция за френския опит в туризма. След това участвахме в редица международни туристически изложения в Германия, Букурещ и др. Усвоихме евросредства за рекламна дейност и в крайна сметка, за четирите години на управление, днешното общинско ръководство отчита увеличение на данъчните приходи в туризма само с около 100 000 лв./от 400 000 до 500 000 лв./. А те трябва да са основно перо в приходната част на бюджета на града ни. Липсва ни ясна стратегия, необходима е по-голяма мащабност и яснота при определяне и преследване на начертаните цели.

В същото време се сблъскваме с уникални куриози. Да назначиш управител на общинския хотел „Арена Самоков”. Човек, който в същото време е управител на хотел „Флора” – Боровец, собственост на „Главболгарстрой” е уникално бизнес решение. За кого ще работи този управител, когато контингентът от туристи за двата хотела е един и същи? Едва ли това е невежество в бизнеса от страна на кмета на града ни. По-скоро е защита на интереси, различни от интересите на гражданите на общината. Днешната икономическа ситуация е много трудна. Това налага повече професионализъм и най-вече защита не на корпоративните и лични интереси, а на интересите на града ни.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close