Обща категорияОбществоРегионалниСамоков

Раздадоха около три тона курбан на събора в Драгушиново

Анна Манова

В края на месец август по традиция се провежда съборът в село Драгушиново. Той е посветен на големия християнски празник Успение Богородично и се празнува, както се казва, отколе. Организатори на събитието са кметството, черковното настоятелство на храм „Св. Теодор Тирон” и читалището в селото.

Приготовлението за традиционния събор започва малко по-рано. Едно от основните неща, с които се свързват такъв тип събития безспорно е курбанът. За да бъде готов за празника, който тази година се падна на 25 август /събота/, са необходими отряд доброволци и доста часове. В цялото ми приготовление има някакво необикновено усещане, дори тайнство.

За драгушинския курбан кметът Георги Хаджийски сподели, че се използва специална тайна рецепта, която по думите му се предава от един истински кмет на друг. Но с тънко чувство на хумор и лека усмивка запази тайнството и не сподели точно за какво става дума, остави хората да предполагат. Но в едно е сигурен – ще предаде тайната на следващия, стига да прецени, че е достоен. В приготвянето на курбана са се включили над 60 души с доброволен труд, който им е отнел почти цяло денонощие. Той се готви в двора на църквата Св. Тодор Тирон. Тази година курбанът включваше два вида месо – говеждо и овче, за което са били нужни 2 крави, 21 овце и около 1 тон зеленчуци. За разфасоването на месото се погрижиха Атанас Пандурски и неговият син Явор. В казани това ще рече 27 броя. Народното поверие гласи, че който участва в направата на курбана ще се радва на благоденствие през цялата година. Дали заради поверието или по свое желание и тази година доброволци не липсваха. За трета поредна година главен готвач е Сотир Велчев, който има солиден опит зад гърба си като собственик на няколко заведения с традиционен българска кухня в Самоков. Това е човек, който е предал бизнеса си на своите синове и техните семейства.  Освен това участието му е абсолютно безвъзмездно, като миналата година той направи дарение от четири нови казана, в които да се прави още повече курбан. Георги Хаджийски поясни, че Сотир Велчев е свързан със селото посредством „зова на кръвта”, защото майка му е драгушинка.

Точно в 12:00 часа под формата на големи опашки в двора на църквата се занизаха желаещи да си вземат от вкусната и още топла гозба. Преди това беше отслужен водосвет за здраве от отец Петър. Друго народно поверие гласи, че който вкуси от курбана няма да боледува цяла година. Струва си да се направи този тест, ако има рекламации – трябва да се търси отговорност от всички, които са го приготвили или направо от кмета на селото. Това, разбира се, е в сферата на шегата, но наистина курбанът е един от символите на съборите. И че е вкусен, се разбра от присъстващите, които побързаха да го опитат още врял от казаните.

„Много съм благодарен на всички доброволци, които на 24 август се отзоваха и помогнаха за курбана, сред тях имаше и хора, които нямат връзка със селото, но са проявили самоинициатива и добра воля. Сред тях имаше и много млади. Необходими бяха около 24 часа за приготвянето на курбана. Изключително съм благодарен на един от бившите кметове на селото Петър Дитов, който помогна с организацията и ни оказа силна подкрепа”, сподели пред „Самоков 365” Георги Хаджийски.

Веселата част на мегдана в селото започна в 16:30 часа с участието на народната певица Елена Стрехина и поп-фолк изпълнителката Анжелика. След тях се изявиха местните мъжка и женска певчески групи, които се числят към читалището. Специално за случая те бяха подготвени от секретаря на културната институция Румяна Костадинова. Участие в програмата взе и детската певческа група от селото. Впечатляващ испански танц изпълни Искра Шипочка. Празникът и веселието продължиха до малките часове.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close