Общество

Радoслав Каймаканов: „Съвсем скоро очаквам да създадем клуб по фотография”

Анна Манова

radiПреди време младият самоковски фотограф Радослав Каймаканов чрез страницата си в социалната мрежа беше пуснал предложение за създаване на клуб на фотографите в града. Идеята на Каймаканов е всички да се обединят и да правят нещо заедно, било то събирания, обсъждания или изложби. Редно е в град като Самоков, от където тръгва пътят на фотографията в България и където вече има солиден брой любители и професионалисти в тази област, да има такъв клуб.

Инициаторът Ради вярва, че това може да се случи и в Самоков по модел на много градове в страната. В началото на април се очаква и първата среща на фотографите в града. Дано това да даде старт на нещо позитивно и красиво.

А ето какво каза Каймаканов пред „Самоков 365”.

Преди време ти имаше идеята за създаване на клуб за фотографи в Самоков, който да обединява всички вас. Първо искам да те попитам, защо според теб няма такъв до момента в града?

Главното нещо, поради което не е имало фото клуб до момента в града ни е липсата на мотивация. Другото нещо, което мисля за съществен отговор е това, че хората не вярват достатъчно в себе си и преди фотографията е била доста по-трудна за практикуване отколкото сега.

На базата на какво се създават подобни клубове и къде в страната има?

Създаването на подобни фото клубове се дължи на хората, които снимат в определен град и до колко те искат да си помагат и развиват. Поне аз така мисля. В почти всеки град в страната ни има фото клуб. А защо не и в Самоков?

Запознат ли си с това, колко души в Самоков сте фотографи? Имаш ли представа от точната бройка?

Аз се познавам с няколко души, но научавам, че все повече и повече хора се занимават с това, дори любителски, и ще се радвам съвсем скоро да се запозная с всички тях. Като цяло за момента точна бройка не мога кажа, но колкото повече толкова по-добре.

Какво се случи с твоята идея? Събрахте ли се единомишленици или напротив? Какви бяха и са твоите очаквания? Как протича организацията?

Моята идея почти върви по план, мисля че дори скоро ще се осъществи това нещо, което съм замислил колкото й трудно да е то. Все повече хора са съгласни в града ни да има фото клуб, което ме мотивира и радва още повече. Моите очаквания бяха големи и ще останат такива, защото все пак от Самоков е даден стартът на фотографията в България като цяло.

Вярваш ли, че в единството е истината?

radi2То определено помага, защото така можем да се учим един от друг и да постигнем неща, които сам човек трудно би постигнал. Разбира се стига да сме сериозни.

Как определяш конкуренцията и смяташ ли да се занимаваш сериозно с фотографията?

Конкуренция във фотографията ще има винаги, но когато искаш да постигнеш нещо, за което мечтаеш трябва само и единствено да се конкурираш със самия себе си. И аз имам свои мечти, които искам да постигна в близкото бъдеще във фотографски аспект и мисля, че не се ли занимавам сериозно с това просто те няма как да бъдат осъществени, а аз не искам да става това.

Ти самият от кого се учиш по пътя за направата на най-добрия кадър? Какви съвети и съответно критики най-често получаваш?

Уча постоянно, от интернет, книги, списания, практиката,  която е най-важна и разбира се от хората с които снимаме заедно, споделяме разни неща и се учим един от друг. Съветите, които получавам са безценни, защото са от хора, които са много по-добри от мен и са натрупали много опит през годините, в които се занимават с фотография, а ако няма критики значи, че не си направил нищо. Добрата и правилна критика спомага за подобряването на самия кадър от техническа гледна точка и се радвам, когато има такава.

Кое е по-важно – апаратът или погледът върху дадения момент?

Мисля, че първо един фотограф трябва да изгради поглед над нещата, които снима и иска да снима, после да започне да се осъвършенства в това и най-накрая да помисли за техниката, с която снима. Но определено и двете неща са важни, ако човек иска да се занимава професионално с това.

Ще се похвали ли Самоков, като град, от който все пак тръгва фотографията, със собствен клуб или всичко ще остане в сферата на пожелателното?

Съвсем скоро град Самоков ще се похвали със свой собствен фото клуб с добри фотографи, които да разкрият пълния му потенциал и развият изкуството наречено фотография в града ни. Аз вярвам в това и се надявам скоро то да стане реалност .

 

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close