ОбществоРегионални

Радуил в очакване на 17-тия „Бобфест”

Анелия Балабанова

В един американски филм се казва, че „Дори и ангелите ядат боб”. Какво остава за радуилци например. В селото бобът е „царят на трапезата” откакто се помнят. Затова и „Бобфест” му отредиха с гости от близо и далеч, за да помни старо и младо какво е станало. 17-тото издание на фестивала за чудо и приказ ще се проведе тази събота и неделя – 31-ви август и 1-ви септември. Организаторите на „Бобфест” –а – Община Самоков, кметството в с. Радуил и НЧ „Христо Ботев – 1903” са предвидили празничен водосвет за официалното начало на фестивала.
По традиция и тази година фестивалната програма ще започне с гръм на бобено топче. В нея ще се изявят десетки групи и състави от страната и чужбина в потвърждение на максимата, завещана от покойния Гебо, че човек и добре да живее бобът го засища и владее”. На сцената в рамките на двата фестивални дни ще излязат групи от страната и чужбина – представители на Елин Пелин, с. Доганово, гр. Божурище, Пазарджик, Дупница, София, Кюстендил и др. На сцената ще се изявят и местни състави от Ярлово, Бели Искър, Драгушиново, читалище „Младост – 2003”. Журито с председател Бинка Добрева има за задача да определи най-добрите, носителя на голямата награда „Златно бобче”, на медалите „Златен фасулицър”, на кмета на с. Радуил и на публиката. Тече трескава подготовка, ръководена от кмета Любомир Димитров, а обратното броене до началото на 17-тия „Бобфест” вече започна.

Related Articles

One Comment

  1. Днес специално дойдох тук за “Боб фест”… ТРАГЕДИЯ… Всичко беше като обикновен не събор, а пазар. А трагедията… НЯМАШЕ БОБ… След около час лутане из сергиите, скарите с кюфтета, кебабчета, бира… взех да си търся боба… Е не го открих!? Взех да питам хората, къде е бобът на боб феста и всеки вдигаше рамене!? Накрая реших да питам в читалището (там имаше изложба (не на боб, а на селото) и имаше лица, съпричастни с организацията на мероприятието), където ми беше обяснено, че боб има в църквата за участниците, но няма от къде да си поръчам боб. АКО ТОВА НЕ Е НЕЛЕПО!!! НИТО ЕДНО ЗАВЕДЕНИЕ В РАЙОНА НЕ ПРЕДЛАГАШЕ БОБ!!! Не е нелепо… това беше гавра!!! Сякаш да ида на бирен фест и да няма бира! А бобът, който видях само в читалището, беше пакетиран… нелепо… Накрая си намерих поне от една бабичка и в една чантичка 0.5 кг. за 5 лв. си взех…. не съм съвсем капо 🙂 Но вместо да остана в Радуил си тръгнах!!! Разочарован и дори обиден от рекламата и измамата… Срамота, Кметство Радуил, СРАМОТА!!!!

    КОПИРАНО ДОСЛОВНО ОТ:

     https://www.google.com/maps/contrib/112406677681242439591/place/ChIJpWgddqs5qxQRwTV_iLNcpkQ/@42.3395017,23.8703711,13z?hl=bg-BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close