ОбществоРегионалниСамоков

Радуилският боб и рилският зелник – в надпревара за вкусен кулинарен фестивал на България

Анна Манова

Радуилският боб и рилският зелник участват в надпреварата за Кулинарен фестивал на България. Двата празника, провеждащи се на територията на самоковска община, са едни от най-любимите и емблематични за региона и събират на едно място любители на кулинарните вкусотии от близо и далеч.

Инициативата за определянето на най-известния кулинарен фестивал в България е на платформата “Фестивалите на България”. Целта на организаторите е да отличат най- добрия, вкусен и популярен фестивал на традиционни ястия в България. Това е един много подходящ начин да се популяризират местните общности и различните кулинарни събития, като ги провокират всяка изминала година да стават по-интересни за посетители и участници. Започнали са с пет доказани фестивала, а останалите 30 са предложени от аудиторията във фейсбук страницата на конкурса, като единственото условие е кулинарните празници да бъдат с фокус върху традиционните ястия и това да се вижда ясно от тяхното наименование. Гласуването започна от началото на март и ще продължи до 28 март. До този момент своя вот са упражнили около 4 000 души. Сред претендентите, които си оспорват първенството, са пъстри и любопитни предложения като Фестивалът на чушките, доматите, традиционните храни и занаяти – Куртово Конаре Фест, Празникът на Дрипавата баница в село Върбица, Фолклорния празник “Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”, с. Бабово, Фестивалът на пълнената чушка – гр. Левски и много други

„Боф фестът“ в село Радуил и Рилският зелник, провеждащ се в Бели Искър, са празници с утвърдена традиция, провеждащи се вече 17 години.  И двата празника събират любители на кулинарното изкуство, които освен да опитат от популярния боб и вития зелник, могат да се насладят на красивата природа и чистия планински въздух. Рилският зелник се провежда традиционно през последната събота на юни месец. За най-добрите майстори на зелника се раздават първо, второ и трето място и определен награден фонд. В село Радуил пък бобът е „царят на трапезата“. Празникът протича в два дни като обикновено е в началото на есента, в първата седмица на септември. В него взимат участие множество фолклорни състави от страната. Също се присъждат интересни и забавни награди като „Златен Фасулицър“ и голямата награда „Златно бобче“.

“По наши данни, в България ежегодно се провеждат над 120 традиционни кулинарни фестивали, които са отворени за всеки, като радостното е, че броят им непрекъснато нараства. Освен, че се съживяват стари традиции, възникват и нови фестивали, които тепърва поставят своите основи. Няма как да не прави впечатление, че всички те са празници, които обединяват местните общности, провокират почитта към кулинарните традиции, и не на последно място – запалват интереса и любопитството на младите”, коментира Стоян Стоянов, инициатор на Кулинарните фестивали на България.

Наградата за най-любим кулинарен фестивал в България, определен в резултат на гласуването, ще бъде връчена на церемонията за отличаване на победителите в ежегодния конкурс АГОРА, който тази година се провежда за 11-ти пореден път. Церемонията, насрочена за 30 март 2020 г., ще награди читалища, които заедно с местните хора са допринесли за подобряване на качеството на живот в общността и са предизвикали положителна промяна в своя град или село през 2019 година. Новата категория, в която за първи път ще бъде връчена специална награда по инициатива на “Кулинарните фестивали на България” (Festivali.eu), е наречена “Вкусни празници на общността”.

Анкетата е на адрес: https://m.facebook.com/questions.php?question_id=204670224132656

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close