КултураОбществоРегионалниСамоков

Атрактивно отпразнуваха Тодоровден на мегдана в село Белчин

„Самоков 365”

За поредна година мегданът на село Белчин се оживи по повод хубавия български празник Тодоровден. Макар в селото да са останали малко коне традицията е жива благодарение на всички онези, които я поддържат през годините.

Тазгодишният празник беше организиран от Любомир Бранков и Камен Пешов. В програмата се включиха КНХТ „МоЙто либе”, заедно със „Сборна формация гайдари”, гр. Смолян,  ТФ „Росица”, ДГ „Белчинче”, Женска певческа група за автентичен фолклор „Белчински баби”, както и членовете на КЛИО „Чакър войвода”. Присъстващите се насладиха на българския фолклор, независимо от студеното съботно време. Водещ на мероприятието беше Анета Вълканова, ръководител на КНХТ „МоЙто либе”. Тя привлече вниманието на всички с атрактивната си поява на бял кон. Анета разказа множество интересни подробности за поверията, легендите и поминъка, свързан с Конския Великден.

По традиция беше раздаден и обреден хляб, омесен специално за случая от Ралица Митева и нейната дъщеря Александра. Ездачите бяха дарувани с кърпи, специално наричани за тях. Веселата програма събра множество местни и гости на центъра на село Белчин – да тропнат хорца, да се разговорят, да се повеселят само както те си могат!

 

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close