ОбществоРегионални

Радостина Доганова: „Самоков е мястото, където се пресичат и наслагват богати културни пластове и послания”

Анна Манова

За пета поредна година Самоков е домакин на Международен симпозиум по живопис и скулптура. Негови основни организатори, като концепция и реализация, са Радостина Доганова и София Хаджипапа от Кипър. По време на симпозиума в нашия град си дават среща хора на изкуството от различни времена и географски точки, които освен че творят тук,  имат реалната възможност да усетят със сетивата си обстановката на един възрожденски град и не на последно място да обменят идеи и виждания с местните творци. По този начин се получава една мултикултурна творческа среда, а произведенията „родени” в Доспевската къща по време на творческите занятия се превръщат в повод за изложба в края на Симпозиума.

Международният симпозиум ще се проведе в рамките на една седмица, като неговото начало ще бъде поставено на 26 юли /петък/, а финалното мероприятие ще бъде на 2 август /петък/ в Художествената галерия в Самоков. Тазгодишното издание ще премине под мотото: O, tempora!/ О, времена!“ и в него ще се включат артисти от Полша, Турция, България и Кипър. По повод петото издание на културното събитие организаторите ще подготвят каталог, който ще събере и представи постигнатото през всички изминали международни срещи.

Радостина, срещаме се дни преди старта на петото издание на Международния симпозиум по живопис и скулптура. Времето сякаш лети от момента на неговото начало в Самоков. Какво се случи през тези години?

За тези пет години Симпозиумът се превърна в събитие, което по уникален начин свърза традициите от миналото в града и съвременното изкуство. За пореден път това лято ще дойдат колеги художници от страната и чужбина в Самоков, за да го „преоткрият“ по свой начин. Доспевската къща отново ще отвори врати, за творческа работа, за артистите, които ще създадат произведения на изкуството, вдъхновени от духовните корени на мястото. Предстои ни една вълнуваща творческа среща.

Естествено, след толкова години е приятно да се връщаме в спомените. Не мога да скрия, че говоря за написаната от нас история с чувство на радост и удовлетворение. От погледа на днешния ден мога само да потвърдя, че в началото през 2015 г. беше невъзможно да предположим всички трудности и предизвикателства, с които щяхме да се сблъскаме по време на събитията. Артистите идваха с нови идеи за нестандартни инсталации в градското пространство, за които беше необходимо да намерим  технически решения. Всеки проект изискваше да измислим нова схема, метод за осъществяването му. Целенасочена и концентрирана работа по време на симпозиумите и много добрата предварителна подготовка на художествените проекти се оказаха от голямо значение.

Оптимизмът и позитивната енергия на всички жители на града, които застанаха зад нас и ни подкрепиха бяха от решаващо значение за устойчивостта на делото. Творческите ни работилници с децата от Центъра за настаняване от семеен тип и в Дома за стари хора „Сем. д-р Калинкови“ положиха основата на едни дълготрайни и ползотворни сътрудничества и приятелства, които носят удовлетворение и радост и на двете страни.

Сегашният облик на Симпозиума като структура, идея и цели, се разви и оформи с течение на времето, отразявайки локалните особености и характеристики. Но и под влиянието на всеки един участник от страната и чужбина, който намери свой извор на вдъхновение тук. За наша радост с течение на времето Симпозиумът стана известен сред артистичните среди не само в България, но и сред колеги от Германия, Австрия, Полша, Румъния, Франция, Словения, Кипър и много други, които следят нашите публикации в социалните мрежи.

Гордеем се с факта, че след проведените четири международни срещи фондът на Художествената галерия се обогати значително. Създадохме колекция с дарения от гостуващите артисти. Това са много нови творби в областта на живописта, графиката, скулптурата, видеоинсталации, арт-обекти, керамика.

Значително внимание обръщаме и на актуалните теми в града, на промяната в неговата визия, на новото, което се случва и отразява вълненията на младите хора. Например видео-инсталацията на Соня Вайс от Холандия (2016 г.), вдъхновена от темата за жената, съзряването на девойката, семейството, монашеския живот. Нейната творба е пряко свързана и включва кадри и текстове от разговорите с монахините в манастира „Покров Богородичен“ и момичетата от Центъра за настаняване. В този смисъл мога да посоча и творбите на други колеги като „Ключът“ на Лаура Димитрова и Стефан Алтъков (2017 г.), инсталациите на Христо Гелов ( „Къща на водата“ 2015 г.и „Дишай“ 2017 г.) , Иван Шуманов и неговите сюрреалистични композиции, София Хаджипапа с нова интерпретация на знаци и елементи от Джамията и Синагогата (2015 – 2016 г.) и много други.

Невъзможно е в момента да изброя всички значителни творби и автори, които оставиха и ще оставят траен отпечатък в художествената история на града. По повод петото издание на Симпозиума решихме да направим каталог, който ще събере и представи постигнатото през всичките изминали международни срещи. Тепърва ни предстои да видим и какво ново ще ни донесе тазгодишното му издание.

 Всяка година Симпозиумът и работата на артистите минава под някакво мото, какво е тазгодишното?

Мотото на Симпозиума избрахме в духа на миналогодишната традиция и то е на латински: „O, tempora!/ О, времена!“. Вдъхновение намерихме в известната латинската фраза – „O tempora, o mores” ( „ О времена, о нрави“).

Международният симпозиум се превърна в среща на идеи и творци от различни времена и географски точки. Културното наследство на града съдържа уникални исторически паметници и документи, свидетелства за срещи на творци от различни епохи. Самоков е мястото, където се пресичат и наслагват богати културни пластове и послания, запазили своята актуалност и днес. Затова подчертаваме силата на могъщия фактор „време“, което в крайна сметка ще бъде и съдник за стойността и смисъла на делата ни.

Кога ще започне петото издание и какво да очакваме от творците и организаторите?

Симпозиумът ще стартира на 26 юли с официално откриване в Доспевската къща, където ще представим участниците. Своевременно ще публикуваме и програма на събитията. Както обикновено заключителната изложба с творбите на художниците ще  бъде открита в Художествената галерия „Проф. Васил Захариев“.

Разбирам, че ме питате за информация относно изненадите, които сме подготвили в тазгодишното издание. Няма да ви разочаровам и ще спомена проектът „Изящни пътеки“ на Васко Славков, вдъхновен от самоковските художествени занаяти и по-точно от самоковската дантела. Много скоро ще публикуваме информация и снимки за този проект.

Колко гостуващи артисти ще участват в мероприятието и сред тях ще срещнем ли имената на местни творци?

Тази година ще гостуват артистите Бартош Фрацек от Полша, скулпторът Никола Колев и художникът Веско Велев от България, Ягмур Станкулова от Турция, Васко Славков, Красимира Дренска и Иван Шуманов от Самоков, Юлиян Станкулов и Димитър Хаджиангелов, също от българска страна. Както обикновено основни организатори на Симпозиума като концепция и реализация сме аз и София Хаджипапа.

С течение на времето установихме колко е важно да създадем малка местна група от участници – организатори, които имат основна роля при осъществяването на дейностите. Обемът на работа е доста голям за краткото време, с което разполагаме и се налага да го планираме оптимално. Същевременно трябва да предвидим и евентуална промяна в програмата, тъй като метеорологичните условия са променливи, а много от дейностите се провеждат на открито.

Тази година ще наблегнем и на работата с медиите, за да можем да разпространим информация за случващите се събития, както и да популяризираме богатото културно и историческо наследство на град Самоков.

През тези пет години се създаде традиция в края на юли и началото на август вратите на Доспевската къща да са отворени за творчество. Защо се спряхте точно на това място?

Самият факт, че провеждаме Симпозиума в Доспевската къща има символично значение за всички нас участниците, както и за жителите на града. Винаги ни вълнува по нов и различен начин идеята да рисуваме и да творим на това неповторимо като атмосфера и дух място. Радва ни фактът, че вратите на Доспевската къща се отварят и всички желаещи могат да прекрачат прага и да надникнат в „тази чудна работилница за идеи и изкуство“. Макар и временно присъствието на художниците в този дом, отново и отново запалва искрата на творческия дух и малко поетично, но истинско звучат думите, че „Доспевската къща оживява“. Още повече, че тук може да чуете и видите артисти от различни краища на Европа.

В програмата на симпозиума ще намерите информация за всички събития, но нека отбележа специално, че ще организираме няколко срещи с художниците, където всеки от тях ще представи творчеството. Артистите ще покажат богат, снимков материал, презентации, авторски проекти и ще разкажат за темите, които ги вълнуват. 

Всички любители и ценители на изобразителното изкуство са добре дошли в двора на Доспевската къща по време на симпозиума! Очакваме ви и на откриването на заключителната изложба на 2 август от 18:30 часа в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“!

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close