ПолитикаРегионални

Радослав Стойчев: „Ще бъдем критична опозиция и по-взискателни”

Анелия Балабанова

Проведените предсрочните парламентарни избори донесоха втори депутатски мандат за Радослав Стойчев. Преминавайки през различни стъпала – на общински съветник и зам.-кмет на Община Самоков, кандидатът на БСП вече имаше възможност да приложи натрупаните опит, знания и умения и в Народното събрание. Преференциалният вот му осигури отново това право.  По различно ли е чувството и какви ще бъдат основните приоритети в работата. Групата на социалистите в 44 НС, чийто представител е и Радослав Стойчев ще има двоен брой представители в сравнение с предишното. Ще допринесе ли това за изграждането  на една конструктивна опозиция. Като част от 43-ото Народно събрание участваше в парламентарните комисии по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление и по въпросите на децата, младежта и спорта. Това ли ще бъдат основните насоки в дейността и този път? Отговорите от Радослав Стойчев.

Г-н Стойчев, вече втори път сте избран за народен представител, по-различно ли е чувството?

По-различно е чувството, поне за мен. По-спокоен съм и не толкова притеснен. Оказа се, че работата на народния представител в сравнение с тази на представител на местната власт – зам.-кмет или общински съветник е коренно различна. Други са правилата на парламентаризма спрямо тези в Общинския съвет и общинската администрация.

Споделял сте, че работата на народния представител е основно в комисиите. Така ли е наистина?

Активната работа на народния представител е в комисиите и при хората. Затова са и тези два – понеделник и вторник определени за посещения на регионите, за да може да се отиде на място и запознае с някои от проблемите. В действителност работата в комисиите е най-съществената и най-важната, тъй като там законите се гледат под лупа – член по член, параграф по параграф, детайлно. На тази база се правят предложения и се вземат решения.

Вие самият в коя комисия искате да попаднете и къде ще се чувствате най-добре?

Предполагам, че най-добре ще се чувствам в комисията по регионална политика и тази за децата, младежта и спорта. В тях бях и по време на 43 НС. Познавам ги като структура и мисля, че ще се справя най-добре. Тази материя ми е най-близка от предишната ми работа.

Кое ще е първото нещо, за което ще съдействате на регионално ниво и ако говорим конкретно за Самоков?

На срещите хората са ми поставили определени въпроси и задачи. Това са пътищата в областта, въпроси от регионално естество. Нужно е също така да се обърне внимание на децата, младежта и спорта и в тази насока имаме конкретни задачи и поставени цели, които ще се постараем да изпълним.

Ще търсите ли допирни точки и с другия народен представител от Самоков  – Валентин Милушев?

Да. Аз и преди съм търсил допирни точки с нашите представители от община Самоков в 43 НС. Стига да има обратна връзка бихме могли да си партнираме. Все пак ГЕРБ ще бъдат управляващата политическа сила от тях зависи дали нещо ще се случи или не. Ние, с нашето партньорство, ако успеем да помогнем с нещо за региона и на хората от региона би добре дошло за всички.

Каква е най-вероятната бъдеща конфигурация на Правителството?

Засега се очертават два варианта. Единият е коалиция с Патриотичния фронт и другия  – правителство на малцинството, в което ГЕРБ еднолично и едностранно да управлява държавата с  плаващ и непостоянен кворум. Това може да се окаже доста критично за държавата, тъй като за всяко едно решение, което е важно за страната, за икономиката и външната политика ще бъде вземано с един плаващ кворум и няма да се знае докъде ще доведе.

Приемни ще правите ли с оглед на това, че се наложи като някаква традиция във времето?

Дори и да не се е наложило като традиция политиката на парламентаризма изисква да се правят приемни с хората и всички политически сили, всички народни представители го правят. Така, че ще продължа това, което правех в 43 Народно събрание – приемни не само в Самоков, но и в цялата област правехме с Корнелия Нинова. Продължаваме тази своя дейност, тъй като тя е важна за нас като народни представители и за хората, за да може да им се обърне внимание и да се чувстват значими и обгрижени.

С оглед на това, че БСП ще има трима народни представители от областта по-големи ли стават шансовете за влияние?

По-спокойно ще работим като народни представители, тъй като ще можем да обхванем цялата област. Наши симпантизанти, избиратели и хора, които искат да ни чуят и видят ще имат допир до нас. Що се отнася до влиянието предполагам, че ще се засили не от това, че сме трима, а от това, че от 38 вече сме група с 80  представители в Народното събрание. Ще бъдем по-критична опозиция и по-взискателни.

На какво отдавате факта, че от доста време насам ГЕРБ ви победи в Самоков?

Не мисля, че ни победи. Победи ни друг фактор. Нека бъдем честни – преди две години ГЕРБ отново имаха трима представители в София област, в момента са отново толкова. Ние от двама ги направихме трима. Нашият резултат беше увеличен в Самоков и удвоен. Преференциите, които аз получих като кандидат на Самоковска община бяха удвоени и това са факти, на които няма как да им обърнем гръб и кажем, че сме победени. Не, не ни достигна малко, за да бъдем първа политическа сила. Това обаче за нас не е загуба, а един подем на БСП като структура в община Самоков и ще продължаваме да вървим в тази посока.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close