Политика

Радослав Стойчев: „Хората виждат какво сме направили и продължаваме да правим”

stoychevАнелия Балабанова

Радослав Стойчев също е от хората, които ще седнат за пръв път зад депутатската банка. Посветил е доста години на политиката и изборът му за народен представител не е никак случаен. Напротив, по-скоро може да се тълкува като логична развръзка на професионалното му и личностно израстване. Натрупал е солиден управленски опит като общински съветник и в качеството си на зам.-кмет на община Самоков. Представителят на „БСП-лява България” беше поставен на пето място в листата, но възможността за мажоритарен избор го изстреля непосредствено след водача за 26 МИР – Корнелия Нинова.

Г-н Стойчев, вече официално сте част от 43 Народно събрание. Какви са очакванията Ви, ще има ли България стабилно и работещо правителство?

Това ще стане ясно след като преминат преговорите с парламентарно представените политически сили. В понеделник приключиха разговорите между ГЕРБ и БСП, но заради разногласията по определени въпроси се разбра, че коалиция няма да има. От срещите с останалите партии зависи каква ще е бъдещата коалиция и дали ще е работеща. Въпрос на време е.

В коя област ще се чувствате „в свои води” като народен представител и бихте били най-полезен?

В областта на финансите, бюджета, социалната сфера.

Вече ясно ли е кой ще ви наследи на поста зам.- кмет по финансите?

Това не го определям аз, а кметът. За момента още изпълнявам задачите си на зам.- кмет и така ще бъде до официалното свикване на Народното събрание и полагането на клетвите.

Кога се очаква да стане това?

До един месец след обявяването на резултатите от изборите президентът трябва да издаде указ. С други думи най-късно до 5-ти ноември.

Стана традиция Самоков да излъчва поне един свой народен представител. Силното лоби ще повлияе ли върху визията и развитието на града?

Самоков има двама избрани депутати в 43 НС. Аз и колежката от „България без цензура” отиваме там заради получените гласове и ще работим в синхрон. Поели сме ангажименти пред хората, които са ни подкрепили и трябва да ги изпълняваме. Говоря не само за Самоков, а за цялата област.

По време на предизборните срещи обиколихте редица населени места от областта. Кой са основните проблеми, които хората поставяха пред вас?

Всякакви въпроси от местно естество и предизвикателства, които срещат в ежедневието си. Това не е особено характерно за избор на народни представители, а по-скоро на местна власт, но е факт.

При Вас преференцията изигра доста голяма роля. С какво мислите, че спечелихте доверието на хората, които Ви предпочетоха пред останалите кандидати?

Имахме един лозунг по време на предизборната кампания – „Доверие, заслужено с работа”. Виждат какво сме направили и продължаваме да правим.

Ще продължите ли да се интересувате от ситуацията на местно ниво?

Не съм спирал да се интересувам и ще продължа да го правя. Заедно с Корнелия Нинова ще помагаме по всякакъв начин, по който може да се помогне на цялата област. Дължим го на хората, които са ни избрали.

И един последен въпрос. Как ще коментирате тиражираните слухове и обвинения към общинското ръководство за неправомерно премахнати агитационни материали на ваши опоненти?

Това са административни въпроси, решавани докато аз съм бил в отпуск. Има процедури. Аз като кандидат за народен представител съм спазил абсолютно всички изисквания. Единствено г-жа Атанасова си позволи да прекали.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close