Политика

Радослав Стойчев в едно интервю от парламента

stoychev parlament“Конкретни ангажименти към града не съм поемал. Всички проблеми ще ми бъдат задача”

Анна Манова

Радослав Стойчев беше зам.-кмет на Община Самоков по финансовите въпроси до есента на 2014 година. Той успя да се пребори  за мястото си в НС със силен преференциален вот. Неговата политическа кариера стартира с място на общински съветник от редиците на социалистите.  За неговите намерения и задачи, цели и приоритети, вижте тук.

Как се чувствате в обувките на народен представител?

Още съм в началото и чувствам известно напрежение. Влизам в час със законодателството, с процедурите и питанията към Министерски съвет. Има детайли, които в момета изглаждам.

Какво се случва след около 100 дни работа в парламента?

Личните ми наблюдения са, че сме притиснати от управляващите, които се опитват силово да налагат законопроекти, както и да налагат своите тези и мнения в зала. По този начин изолират опозицията, искайки да покажат, че са силните на деня.

Защо толкова често Ви засичаме в Самоков?

По принцип работата на народните представители е свързана и с работа в регионите. Така че събота, неделя, понеделник и вторник са дните, през които работим в регионите. Аз съм си самоковец и като такъв милея за родното си място и съответно често съм си тук. Това беше и една от идеите на предизборната камнания, че идвайки в София, аз няма да оставам там, а ще си идвам отново в Самоков и ще се старая да помагам повече за решаване на проблемите в родния град.

Освен срещата при кмета, имахте ли някакви други общи инициативи с останалите самоковки представители в парламента?

Нямаме някакви съвместни инициативи до този момент, но така или иначе питанията към министрите и внасянето на законопроектите в пленарна зала малко или много са свързани помежду си и осъществяваме някакъв диалог и разбирателство. Коментираме нещата помежду си.

Успяхте ли за този период от време да се изкажете от парламентарната трибуна?

Все още не съм се изкавал. Имам един въпрос, отправен към министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, свързан с пътя  Дупница – Самоков – Ихтиман, който предстои да бъде внесен. Внесен е като питане и чакаме да му дойде редът и тогава ще ми бъде и първата изява от трибуната.

Какви конкретни ангажименти поехте към Самоков?

Конкретни ангажименти към града не съм поемал. Всички проблеми, които са налице и са на път да се случат в Самоков ще ми бъдат задача. Като народен представител от София област, отговарям за всички 22 общини, нямам приоритетна от тях, но което е необходимо и зависи от мен ще се опитам да свърша и да бъда максимално полезен. Мисля, че инфраструктурата е основен ангажимент /бел. ред: става дума отново за пътния участък Дупница – Самоков – Ихтиман/, тъй като този път е затлачен от доста време. Защото от няколко години се опитваме да пробием и да решим проблема, дори беше осигурено финансиране при предното правителство, но отново беше спряна процедурата. Беше спрян и водният цикъл на Боровец. Има изготвени проекти за селата, но и те също са спрени. Що се отнася за водния цикъл на Боровец, проектът е блокиран, даже тогава аз още бях част от общинска администрация и бяхме помолени да се направи избор на изпълнител. Имаше избор на изпълнител, подписани са договорите и още чака съгласуване и одобрение от Министерски съвет. Сега, доколкото съм запознат, в новия проекто–бюджет Общината предвижда средства за реклама на Боровец и като цяло неговото популяризиране. За националната реклама вече държавата има своя политика.

Ще почувстваме ли реална полза от присъствието Ви в парламента като жители на най-големия град в областта?

Да, Самоков е най-големият град в областта и се надявам самоковци да почувстват реално, че живеят в този град и да са горди от това. Както знаете освен мен в парламета имаме още няколко самоковски представители, единият от които е представител на управляващото мнозинство, надявам се, че взаимодействието между нас ще помогне и ще развие града.

Това означава, че вярвате в мотото „Съединението прави силата”.

Да, вярвам го. Но пак е въпрос на политики, начин на мислене и на приоритети, които трябва да се случат.

И последният въпрос е с малко чувство за хумор – вкусно ли е депутатското кюфте?

Още не съм опитвал от депутатските кюфтета. Вие сами имате възможност да опитате. Нищо по-особено и по-различно не е кухнята в парламента, по-точно ведомственият стол на парламента. В него имат право да се хранят всички, получили акредитация да влязат в парламента и да консумират на същите цени и условия като депутатите.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close