ОбществоРегионалниСамоков

Радослав Райчев се пребори за кръста на Йордановден в Самоков

Анна Манова

Младият самоковски смелчага Радослав Райчев се пребори за кръста на Йордановден в ледените води на река Искър в Самоков. Минусовите температури и замръзналата вода в реката не отказаха множество мъже от различни възрасти да спазят традицията като се хвърлят за „спасяването” на християнския символ.

В желанието си да вземат участие в Богоявленския ритуал местните юнаци се бяха съблекли и се бяха придвижили в близост до реката малко по-рано от даването на старта на събитието. Празникът започна в 11:30 часа в горната част на река Искър, при пешеходния мост, над СУ „Отец Паисий”. Доста самоковци се бях събрали да станат свидетели на хващането на кръста. За всички присъстващи имаше греяно вино. Картината се допълваше и от разветите на места български трикольори. По традиция архиерейският наместник отец Михаил Колев освети кръста. Звук на гайди даде старт на ритуала. Нетърпението вземаше връх, а мъжете очакваха хвърлянето на кръста. Всички присъстващи окуражаваха самоковците, проявили завидна смелост и ентусиазъм. Най – бърз сред тях се оказа 23-годишният Радослав Райчев.

Райчев за пореден пети път е участник в Богоявленския ритуал в Самоков, като тази година късметът бе на негова страна и той успя да „пребори” конкуренцията и да улови кръста. Той поведе мъжкото хоро в мразовитите води на реката. Това предизвика аплодисменти и поздравления от страна на присъстващите.

Радослав получи бродирана риза, икона и сумата от 100 лв., връчени му лично от кмета Владимир Георгиев. За останалите също имаше икони. Народното поверие гласи, че всеки, които участва в Богоявленския ритуал ще се радва на крепко здраве през цялата година. Това си пожела и младият Радослав Райчев. В програмата взеха участие ФТА „Самоков” и Клуб на любителите на историческото оръжие „Чакър войвода”.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close