Обща категорияОбществоСамоков

Радослав Генев с картини разказва за Самоков и Париж в самостоятелната си изложба

Анна Манова

На 20 септември в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев” самоковският художник Радослав Генев подреди самостоятелна изложба. Това е втора изява на младия творец в родния му град и седма самостоятелна. Генев е правил изложби в Сандански, София, Самоков и Париж.  А тази година участва в Международни дни на литографията в Мюнхен и показа свои картини там. Настоящата експозиция представя основно пейзажи от Самоков, Париж и френския град Оксер, които са рисувани в периода 2013 – 2018 година. Картините са аранжирани от майсторската ръка и професионалния поглед на Иво Масларски.

Галерията беше препълнена от желаещи да се „разходят” в необятния творчески свят на талантливия самоковски художник. Ради Генев е от младото поколение творци, които са пазители на духа на старите зографски традиции на нашия град и чрез тънката си сетивност и усет създават приемственост във времето. При него талантът се предава по кръвна линия, защото Радослав е внук на друг самоковски художник Слави Генев. От него може би е наследил афинитета към пейзажите, високата изобразителна култура и тънкия професионален вкус. Но определено картините на младия художник носят своя собствена индивидуалност. И дори човек да не е запознат в детайли с тънкостите на изобразителното изкуство няма как да остане равнодушен към картините, които естествено трогват сетивата със своята топлина, близост и човешка искреност.

Неговите платна стоят далече от бясната динамика на времето, в което сме обречени да живеем. Те са успели да уловят спокойствието на природата, старите друмища, китните кътчета в родното място и величието на Париж. Париж присъства не без причина. Преди пет години самоковският художник е прекарал два месеца специализация там и като всеки един човек на изкуството е събрал всичките си впечатления в картини.

Това са картини, разказващи истории.

И като се загледа човек бързо и почти неусетно се пренася по павираната улица в Самоков, след това може да кръшне за кратка разходка из зелените пътеки на Лаго или да се отбие за миг в Бельова църква. Обръщайки се леко встрани пресича границите на родното и някак още по-неусетно преминава в едни от най-романтичните градове – Париж и Оксер.

За представянето на платната се погрижи литературният критик и тънък естет в областта на изкуството Любомир Малинов. Той изрази своето уважение към таланта на младия художник и определи изложбата като естетическо събитие и наслада за сетивата. Една изложба успяла да „излезе от чекмеджетата” и определено струваща си да види бял свят, както подчерта Малинов.

„Картини като малки лирични поеми, в които поезията води сетивата. Той е колкото художник, толкова й поет по чувствителност. Представя живопис, която е далеч от панаира на суетата. Творец, който е вътрешно свободен и е запазил самоковските традиции в изобразителното изкуство. Самоковската художествена школа е жива”, сподели Малинов пред присъстващите.

Поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев прочете зам.-кметът Люба Кленова. Самият Радослав не успя да скрие вълнението си от интереса към изложбата и добрите отзиви, които получи минути преди нейното официално откриване. Не са необходими излишни слова, когато творецът говори твърде красноречиво посредством своето творчество – чрез сухите пастели, акрилните и маслените бои.

Експозицията ще остане отворена за посетители до 21 октомври. Всеки който има желание да направи разходка в творческия свят на художника може да го направи всеки делничен ден в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”, както и да говори от първо лице с автора й, който е уредник в галерията.

Може би най-подходящи за финал са думите отново на Малинов: „Вижте тази изложба, за да се напълнят очите ви с красота, душите ви с радост, а духът с надежда, че младите талантливи хора на България ще я поведат най-после към едно достойно бъдеще”.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close