Култура

Радослав Генев показа пейзажи от Самоков в изложба

 

Анна Манова

radoslav

Самоковският художник Радослав Генев подреди изложба на живопис в началото на септември /02.09/ в галерия „Арт 36” в столицата. В поредната си шеста самостоятелна изложба той показа изключителни пейзажи и гледки, които са докоснали сетивата му и са му близки. А именно пейзажи от родния град. Познати къщи и кътчета са изобразени на платната и то толкова изкусно и талантливо, че веднага те пренасят на тези места. Лесно ще ги познаете, защото картините показват с изключителна прецизност тези кътчета от родното място на художника.

radoslav-2

„Изложбата е серия от пейзажи от Самоков. Подредил съм 19 картини с маслени бой. Имаше много посетители, най-вече близки и приятели от града”, сподели Ради Генев.

Изложбата беше открита от проф. Десислава Минчева в софийската галерия сред близки, роднини, приятели и познати на Радослав Генев.

kartina-3

„С много тънко чувство за линия, детайл и тон. Той се отличаваше от колегите си. И то не само заради професионализма си. Повече заради хем обективния си, хем личен поглед към всичко което изобразява. Радослав е човек със свой собствен творчески свят. Деликатен, но и категоричен, верен на натурата, но и романтичен, тих, но забелязващ се”, с тези думи проф. Минчева представи художника Генев, когото тя познава повече като график. Самата тя подчерта, че той е още твърде млад и се намира в творческо търсене, но със сигурност е талантлив художник. Пейзажните картини от родния град тя определи като вид анахронизъм на бурното ни време, но в неговия случай тя може да се приеме като синоним на любов.

kartina

„Много рядко млад автор е толкова безразличен към съвременните течения и върви по собствения си път с толкова убеденост и зрялост. В небетата има вечност, в архитектурната геометрия – човешко присъствие, в дърветата – живот. Пейзажите му всъщност са абсолютно носталгични, въпреки привидната обективност. Тези късчета природа са вид откровение. И вид бягство от разбиращите противоречия на света ни. Радослав рисува така, сякаш нищо друго не го интересува”, продължи проф. Минчева.

Едва ли ще се намерят по-точни думи от тези на един специалист, запознат с творческите търсения на младия самоковски художник. На платната му са изобразени емблематични места за Самоков –  Туристическата градина, река „Бистрица”, Бельова църква, „Лаго”, изглед над града.

Изложбата ще бъде отворена за посетители до 16 септември, мястото е галерия „Арт 36”, гр. София.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close