КултураРегионалниСамоков

Радина Росенова показва арт проекта си „РОД“ в Самоков

„Самоков 365“

Радина Росенова гостува в Самоков с арт проекта си „РОД“. Чрез него младата авторка разказва историята на България през нейния поглед, включвайки различни български мотиви и шевици. Изложбата е експонирана в Историческия музей в града.

Радина Росенова на 29 години, родом от гр. Разград. Потомка на Гаврил Груев Хлътьов – Георги Бенковски. Занимава се с изкуство от ранна възраст. Завършва училище за Изкуства в гр. Пазарджик. Висшето си образование в чужбина във филиал на Английския университет “Greenwich”, след това – Графичен дизайн в България. Говори 4 езика и е била извън България 12 години. През 2019 година е наградена от регионалния министър и директора на музея “Thalassa”, Agia Napa, Кипър със статуетка “Афродита” за специален принос към културата и изкуството на острова след нейна изложба, където представя новата си 3Д Космическа техника.

През 2020 представлява България на Световното изложение на изкуствата в Дубай -World Art Dubai, и нейна творба с български мотиви – диптих “Българска магия” е избрана в топ 10 най-добри произведения на изложението измежду 1500 творби и художници от над 40 държави. Като горда потомка на Бенковски, Радина остава вярна на себе си и през 2021 дебютира с арт проекта си “РОД” в България. Проект, посветен и вдъхновен изцяло от българските мотиви и шевици. Състои се от 28 изрисувани платна, които отговарят на нашите 28 административни области. Съчетават автентична шевица от конкретната област заедно с културно-историческа забележителност или природна такава.

Това е своего рода, културно-историческа визитка на Родината. Изложбата дебютира в Бастиона на изкуствата – Национален етнографски музей, София.

„Мисля, че сме длъжници на нашите предци, защото с всеки изминал ден се отдалечаваме от корените си. Искам да накарам все повече хора да изпитат това чувство на гордост, което изпитвам аз и съм сигурна, че мога да го постигна с изкуството си. ”Род” има за цел да покаже българския принос към европейската култура (освен българската азбука, вече призната официално като една от 3-те основни азбуки, също цели да покаже древността на символите в българската шевица, датиращи отпреди 3500 години – Бронзовата епоха). Българската шевица е своеобразен Вселенски код, който символизира хармонията и красотата в човешките взаимоотношения, затова трябва да достигне до повече хора. Като млад човек, за мен е важен личният пример и принос в развитието на българската културата. Приемам предизвикателството да обединя млади и стари владеейки универсалния език на изкуството, поднесен по неповторим начин, аз целя да слея новото с вече утвърденото“, споделя авторката.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close