ПолитикаСамоков

Радан Кънев: Европейското правосъдие е дете, което едва прохожда

“Самоков 365”

Водачът на листата на Обединение „Демократична България” за европейските избори Радан Кънев представи своите идеи и виждания пред привърженици в Самоков.

На срещата Кънев подчерта, че хората в листата са единодушни по отношение на европейската политика и нейният модел във всички сектори. Наред с това ги определи като демократично настроени хора, за които властта никога не е била самоцел. Това е и причината да напуснат управлението през 2015 година, когато реформата в правосъдието, заради която те участваха в управлението, не се състоя.

Радан Кънев заяви, че е необходимо българите да се почувстват достойна част от Европа. Неговата кандидатура за участие в ЕП е свързана с основното му желание за обща правосъдна система.

Водачът на листата изрази своята прогноза за предсрочни парламентарни избори и това, че Демократична България е дългосрочен проект.

Г-н Кънев, какво ви накара да излезете от нашата, българска действителност и да се прицелите към европарламента?

Основната причина да имам амбицията да бъда европейки депутат, е да възстановя връзката между българската и европейската политика. Да престанем да гледаме на европейския парламент като нещо далечно, да спрем да мислим за нас – тук и Европа – там. И да осъзнаем, че България е в Европа толкова, колкото й всяка друга държава, разбира се, като си даваме сметка колко много неща в стандарта ни на живот не са европейски. Но това да се преборим с този проблем, с много ниските доходи, с по-лошото качество на живот в сравнение с Европа изисква да разглеждаме българската и европейската политика като едно цяло. Аз далеч не смятам да се преселвам в Брюксел, просто няколко дни от седмицата ще бъда на работа извън България, но ще остана много активно в българската политика.

Остава се с впечатлението, че повечето българи нямат отношение към евровота. Смятате ли това твърдение за вярно? Защо са важни предстоящите на 25 май избори?

Европейските избори са важни по две причини. Първата е, че европейските институции отдавна имат голямо влияние върху живота ни. Аз като убеден европейски федералист мога да определя като предимно положително влияние. Естествено има и проблемни решения срещу които трябва да се изправим. Втората причина е, че този европейски парламент и като цяло европейските институции през следващите години имат да вземат много важни решения. Европа се намира в голяма степен на кръстопът. Аз съм убеден, че алтернативите са само две. Или по-силна и по-единна Европа, или по-бърз или по-бавен разпад на ЕС. За нас като гранична и по-бедна държава перспективата за разпад на ЕС е истински кошмар. Така че ние трябва да се борим за силна Европа.

Много хора смятат, че намирайки се в сърцето на Европа, всъщност ние живеем не съвсем като европейци. Как ще убедите един гражданин на малко населено място като Самоков, че с новите евродепутати животът му ще бъде по-добър, жизненият стандарт по-висок?

Трябва да бъдем честни и да кажем, че един – двама или всичките 17 евродепутати не могат да повишат доходите на българските граждани. Много е важно да си дадем сметка какво привлича българите в Европа, защо българските граждани заминават за други европейски държави и какво търсят тям. То е ясно. Търсят по-добри доходи. Но и мнозина, които имат не лоши доходи търсят повече сигурност, по-добро образование. Дори, когато пътуват на екскурзия търсят добрата съхранена градска среда. И не намират това, което сързват с Европа в собствената си държава. Особено стандарта на живот. Причината е, че Европа е преди всичко върховенство на закона. Законът в България го няма. А това е нещо, за което можем много да се борим в ЕП. Общото европейско правосъдие е дете, което едва прохожда. Надявам се в рамките на този  ЕП да имаме много голям напредък в това отношение. Това означава европейската прокуратура да преследва корупционни престъпления в България.

Публикувахте наскоро в социалната си мрежа коментар, че всичко остава за след изборите, но не е ясно след кои избори. Определихте властта в ръцете на БСП, ГЕРБ и патриотите служи за отлагане на проблеми, които се връщат с двойна сила.

Да, независимо дали става дума за червените или за ГЕРБ, управлението в България се характеризира с непрекъснато отлагане на проблеми. Отлагане до степен, че човек като излезе от България и започва да си дава сметка, че сме отложили 21 век. Убеден съм, че на тези избори има алтернатива и за мен това е важната новина. За хората, които разчитат на себе си, разчитат на труда си, за които образованието е най-важно – това са хора, които определяме обикновено като хора в центъра и дясно от българските демократи. Имат избор, имат алтернатива. Могат да изберат Демократична България.

Когато настъпят избори неизбежно се появява въпросът за обединението вдясно, което сякаш не се случва. През евроизбори 2019 видяхме явлението – обща листа между ГЕРБ и СДС. Можем ли изобщо да говорим за обединена десница?

Безспорно можем да говорим за обединение на тези хора, които през 2015 година взехме едно много трудно, но убеден съм много отговорно решение да излезем от властта, когато видяхме че ДПС не са я напуснали. Когато видяхме, че правосъдна реформа няма да има. Разбрахме, че дали е БСП или ГЕРБ корупцията е една и съща. Да не кажа, че напоследък при ГЕРБ дори е по-лошо. Вярвам, че много хора, които най-общо наричаме „седесари” няма как да отидат да гласуват за ГЕРБ само защото няколко души от ръководството на СДС са решили да влязат в листата на ГЕРБ. Обиколих цялата страна и срещнах стотици активни седесари, които ще агитират за Демократична България, защото й те не искат алтернативата при тях да бъде само БСП – ГЕРБ и ДПС постоянно на власт.

Какви приоритети и стремежи си поставяте ако станете евродепутат?

Без съмнение общата правосъдна политика на Европа. Не е лесна задача, но е мой основен приоритет. Пък и аз не обичам лесни задачи.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close