Регионални

Равносметката: Чистим повече на думи

Анелия Балабанова

chisteneИ тази година кампанията „Да изчистим България заедно” е факт. 6123-ма доброволци от 21 общини в Софийска област се включиха в инициативата като до 17.00 часа на 4-ти юни те бяха събрали общо 678.11 тона отпадъци. Очаква се крайното количество да бъде доста по-голямо, тъй като извозването до депата за смет продължи и в следващите  дни. На много места, както беше в Самоков например, почистването излезе извън фиксираните рамки.

За пореден път в кампанията се включиха Областната администрация на Софийска област, общинските администрации, неправителствени организации, училища, фирми и ведомства от региона, както и много самостоятелни доброволци. Националната акция беше подкрепена от 101 ведомства и фирми от Софийска област, 46 училища, 24 неправителствени организации. Те почистиха общо 135 нерегламентирани сметища на територията на областта. Най-голям бе броят на доброволците в община Ботевград – 990 души. Най-много отпадък пък събраха и депонираха в община Костинброд – 144.82 тона.

За извозването на събраните отпадъци от МОСВ бяха предоставени 438 броя бонове за гориво, чиято обща стойност е 8760 лв. Те бяха разпределени между участващите общини на база броя на населението в тях. Акцията „Да изчистим България заедно”, организирана от bTV Media Group в Самоков беше съчетана и с традиционно зарибяване на р. Искър. За тази цел Община Самоков осигури 10 хил. бр. балканска пъстърва. В зарибяването се включи и Ловно-рибарското сдружение, което предостави 4 хил. рибки. След зарибяването се проведе кампания по почистване на еко пътеката в парк Лаго.

Датата за проведената акция беше избрана символично и посветена на Световния ден на околната среда – 5 юни. Тази година приоритет е повишаване на обществената чувствителност към замърсяването на защитени територии и зони със специално значение за биологичното разнообразие, както и към подобряване информираността на хората по отношение на добрите практики и примери, свързани с намаляване на отпадъците. Като цяло присъствието на гражданството в Самоков този път беше вяло, а активността незадоволителна. Подкрепа имаше от страна на фирмите ЕТ „Емил Николов”, „Главболгарстрой”, „Лобутов МЛ”, „Дилбран” и „Хидростроител –ПА”. „Рова”, „Тренчев” и „Монтажи 64” осигуриха чували и ръкавици. Радващо е, че имаше доста голям интерес в селата – Бели Искър, Говедарци, Доспей, Горни Окол, Белчин и Ковачевци. Служители на ДГС-Самоков чистиха по пътя София-Самоков. Спорен обаче остава въпросът доколко такива единични изблици на съпричастно и грижа за околната среда биха подобрили ситуацията. Важно е постоянно, а не в определени дни да демонстрираме гражданската си позиция и съзнание.

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close