ОбществоРегионалниСамоков

Работи се по идеен проект за реставрация на Синагогата

„Самоков 365”

Работи се по идеен проект за реставрация на Синагогата в Самоков и превръщането й в културен дом. В тази връзка градоначалникът Георгиев се срещна с проектантския екип на арх. Самоковлиева, който е ангажиран с разработването на проекта.

Идейният проект трябва да бъде максимално щадящ, като целта е да се предвиди реставрация, която да съхрани художествените и архитектурни елементи на сградата, представляващи културна ценност. Чрез ремонта на сградата и възстановяване на художествените и архитектурни елементи, тя ще започне да функционира като културен дом. Проектантският колектив се е запознал със запазените автентични снимки на Синагогата, както и с архитектурните планове, които се съхраняват в Историческия музей в Самоков.

На срещата заедно с кмета присъстваха главният архитект на общината Надежда Клинчева и зам. – кметът Люба Кленова. Предстои изработването на подробен устройствен план на терена в едно със сградата, като идеята е към реставрацията да се включи и помощната постройка, която да изпълнява административни функции.

Преди по-малко от година /25 април 2018/ Община Самоков подписа договор с еврейската организация „Шалом”, с който стана ясно, че стопанисването на сградата е безвъзмездно предоставено на Общината. Синагогата е паметник от национално значение, но с времето, поради липса на средства за ремонта й, е потънала в разруха и е затворена за посещения. Вече като собственик Общината предприе действия за възлагане на проект за ремонт и реставрация. Идейният проект ще бъде съгласуван с Министерство на културата. С него Общината ще може да кандидатства за финансиране пред европейски програми и фондове.

 

Related Articles

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Close
Close